Sintvoorieder1: Nu al 39.360 cadeaus opgehaald

© Den Haag FM
DEN HAAG - De uitzendingen bij Den Haag FM en Radio West staan vijf dagen lang in het teken van de inzamelactie Sintvoorieder1. Tijdens de actieweek worden cadeaus ingezameld voor kinderen die anders geen cadeau zouden krijgen met Sinterklaas; kinderen die in (verborgen) armoede opgroeien. Lees hier terug hoe de vierde actiedag verliep.

18.55 uur - Nieuwe tussenstand

Om iets voor zeven begint de spanning in de bibliotheek aan het Spui toe te nemen. Iedereen is in afwachting van een nieuwe tussenstand. Maar eerst wordt er nog driftig gerekend. Dan gaat Monique van de Stichting Sintvoorieder1 bij de microfoon staan. Gedurende de laatste drie uur zijn in de bieb 543 cadeaus binnengebracht. Dat brengt het totaal vandaag op… 39.360 pakjes voor kinderen. Monique is hoopvol dat het beoogde resultaat van 50.000 morgen echt wordt gehaald. Want ook in Gouda worden sinds vandaag cadeaus opgehaald en daar loopt de actie enorm goed. 'Als ik zie hoeveel mooie mensen er zijn, moet het lukken.'

18.35 Nog een zanger

De zingende EHBO'er, wordt hij wel genoemd. Marcel Scheffers. Toen er tijdens een bijeenkomst een geluidsinstallatie moest worden getest, aarzelde hij niet en pakte de microfoon. Sindsdien is hij zanger. Scheffers komt een cadeautje brengen in de bieb, ook al omdat hij zelf aan den lijve heeft ondervonden wat armoede is: hij zat in de schuldhulpverlening en moest boodschappen halen bij de voedselbank. De zingende EHBO'er is vandaag een beetje schor en kan niet live zingen. Maar Bas en Rob zijn zo lief om zijn plaat 'Sintvoorieder1' te draaien.

17.30 uur - John Medley

Buiten begint het te schemeren. Het wordt iets killer. En wie komt dan je hart verwarmen? John Medley natuurlijk. De entertainer, feestzanger en presentator brengt zijn versie van ‘O, o, Den Haag’.
John Medley
John Medley © Den Haag FM

17.24 uur - Wagens vol cadeaus

Jelle, Brian en Georgina. Mensen die zijn geraakt door de actie. En spontaan besloten om speelgoed te doneren. Brian spaarde in zijn jeugd mini-Ferrari’s, vooral rode natuurlijk. Vandaag komt hij met maar liefst twee boodschappenwagens vol de kringloopwinkel in Rijswijk binnengewandeld. Hij wil zijn collectie miniatuur auto's - nog in originele verpakking - weggeven aan het goede doel. Even later komt Georgina met haar vader Brian langs in de bibliotheek aan het Spui. Ze duwen een wagen met een stapel dozen voor zich uit. Bomvol cadeaus. ‘Ik vind dit gewoon leuk voor de kinderen,’ vertelt vader Brian. ‘Ja….,’ lacht zijn dochter.
Vader Brian, presentator Rob Kemperman en Georgina
Vader Brian, presentator Rob Kemperman en Georgina © Den Haag FM

16.33 uur - 'Dit gun ik anderen ook'

Pakjesvrouw Judith Tielemans is op bezoek bij de collega's van ZFM Zoetermeer. Ze piept even binnen tijdens de uitzending van Lars Hillebrink. ZFM doet dit jaar voor het eerst mee met de actie. Maar Lars is heel blij met dat besluit. Hij proeft het enthousiasme bij de mensen die iets komen brengen. 'Die zeggen: 'Ik heb veel pret gehad met Sinterklaas. En dat gun ik anderen ook'.' Het doel in Zoetermeer was 500 cadeaus per dag. Nu al zijn er 5000 opgehaald. 'Maar we gaan door,' zegt Lars.

16.00 uur - Weer een tussenstand

Er is weer flink doorgeteld en er is een nieuwe tussenstand bekendgemaakt aan het einde van de uitzending van Marjolein en Tom. Er zijn tot nu toe 38.817 cadeaus opgehaald.
Tussenstand van 16.00 uur
Tussenstand van 16.00 uur © Den Haag FM

15.20 uur - Armoedeminister Carola Schouten met cadeaus van ministerie

Demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) doet in haar werk veel met armoede. Reden voor haar om ook dit jaar langs te komen tijdens de actieweek. Want het doel gaat haar aan het hart: 'Juist op de momenten dat iedereen bezig is met Sinterklaas kunnen deze gezinnen niks doen. Het gaat om het gevoel dat kinderen mee kunnen doen. Daarom is dit zo ongelooflijk belangrijk. Dat elk kind een kind kan zijn.'
Armoedeminister Carola Schouten bij Sintvoorieder1
Armoedeminister Carola Schouten bij Sintvoorieder1 © Den Haag FM
Zelf heeft ze grote kinderen, maar er wordt nog wel Sinterklaas gevierd. 'Gezelligheid is wel heel belangrijk.' Met de cadeautjes die ze heeft meegenomen, hoopt ze dat kinderen in armoede ook een leuke Sinterklaas krijgen. En dit is niet alles: 'Op het ministerie zijn ze zelf een actie begonnen om cadeautjes in te zamelen. Die komen nog bij jullie! Er staat een tafel vol, meer dan honderd cadeaus.'
Nu de verkiezingen zijn geweest, zal er volgend jaar iemand anders op de ministerspost zitten. 'Als ik in de buurt ben, kom ik gewoon weer langs. Maar ik zal in mijn opvolgingsdossier zetten: ga hier langs!'

14.35 uur - 2500 cadeaus van leerlingen ROC Mondriaan

Het busje van verslaggever Judith is vanmiddag behoorlijk volgeladen met cadeaus. Ze zijn ingezameld door leerlingen van het ROC Mondriaan. Judith spreekt er met studenten Arda en Irem, deze scholieren zijn zelf in armoede opgegroeid. 'Ik kreeg zelf weinig cadeaus. Misschien toen ik vijf jaar was voor het eerst.' De leerlingen hebben daarom samen de handen uit de mouwen gestoken en heel veel cadeaus ingezameld: wel 2500 stuks.
Leerlingen ROC Mondriaan met cadeaus
Leerlingen ROC Mondriaan met cadeaus © Den Haag FM
Het busje wordt volgeladen bij ROC Mondriaan
Het busje wordt volgeladen bij ROC Mondriaan © Den Haag FM

14.00 uur - Nieuwe tussenstand

We zijn goed op weg naar de 50.000 cadeaus. De 40.000 komt deze donderdag namelijk al in zicht. Er is weer een nieuwe tussenstand bekend: 38.184 cadeaus.
Tussenstand van donderdag 14.00 uur
Tussenstand van donderdag 14.00 uur © Den Haag FM

13.40 uur - Bob wordt dragqueen Bobbi

Ondertussen is presentator Bob door onze visagist Rosa omgetoverd tot dragqueen: Bobbi West. Twee weken geleden heeft hij aan Menno verteld dat dat zijn wens is om een keer te doen, dus is dat nu als verrassing geregeld.
'Wat goeeeed', is zijn eerste reactie als hij in de spiegel kijkt. 'Het is heel echt gewoon.' Zijn wimpers worden nog even aangestipt en dan is Bob klaar om de rest van de dag als Bobbi door het leven te gaan. 'Ik heb zin om te gaan dansen!'
Bob als dragqueen
Bob als dragqueen © Den Haag FM

13.00 uur - Stagiairs PAARD houden actie

Annemay en Teun, de stagiairs van poppodium PAARD zijn de laatste tijd flink aan het werk gezet. Pakjesman Lieuwe gaat bij ze langs om de opbrengst te bekijken en op te halen. Zo hebben ze niet alleen cadeautjes maar ook een cheque van 1000 euro waar cadeautjes van gekocht kunnen worden. Bezoekers van het poppodium konden geld doneren als ze een kaartje kochten.
Pakjesman Lieuwe en PAARD-stagiairs Annemay en Teun
Pakjesman Lieuwe en PAARD-stagiairs Annemay en Teun © Den Haag FM

12.50 uur - 150 cadeaus van Gewoon Lekker

Verslaggever Judith haalt als pakjesvrouw pakjes op door de hele regio. Ze gaat langs bij Wesley, van het familiebedrijf Gewoon Lekker Delicatessen in de Reinkenstraat. Daar doneren ze zakken vol cadeaus, het zijn er ongeveer 150.
© Den Haag FM

12.10 uur - Wethouder Saskia Bruines doneert

© Den Haag FM

12.00 uur - Nieuwe tussenstand: 37.477 cadeaus

Nog niet eens op de helft van de vierde actiedag is er een nieuwe tussenstand. Er zijn 37.477 cadeaus ingezameld tot nu toe!

11.15 uur - Musicalster René van Kooten doneert

Naast Patrick en Rosalyn schuift musicalster René van Kooten aan. Op dit moment speelt hij in de musical Mamma Mia!. 'Het is een feestje', zegt hij daarover. En volgend jaar gaat hij in de musical Shrek spelen. Daarvoor is al een speciaal masker gemaakt, met een afgietsel van gips over zijn hoofd. 'Ik ga de make-up volgende week voor het eerst testen.'
Hij heeft natuurlijk ook cadeautjes mee. 'Lego, en spullen om armbandjes mee te maken.'
© Den Haag FM

11.00 uur - Wat doneren de presentatoren?

Natuurlijk hebben de presentatoren ook zelf cadeautjes meegenomen. 'Dit wilde ik altijd zelf hebben', zegt Rosalyn bij bijna elk product dat ze uit haar tas tovert.
Patrick heeft zich gefocust op boeken. 'Ik hou ontzettend van lezen en ik vind dat dat gestimuleerd moet worden.'

10.45 uur - Cadeaus van Commissaris van de Koning Jaap Smit

'Ja natuurlijk doe ik weer mee! Dit is toch een hartstikke mooie actie', zegt Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Al staat hij wel met een dubbel gevoel in de studio. 'Aan de ene kant raar en opvallend dat je in een rijk land als de onze zo'n actie op touw moet zetten. Maar het is nou eenmaal zo. Ik vind het Holland op zijn best om wat te geven aan mensen die wat minder hebben.'
Hij heeft een tas mee met 15 cadeautjes. 'Van Playmobil tot Duplo en stiften, van alles wat. Ik hoop dat de kinderen er blij mee kunnen zijn.'
Jaap Smit, Commissaris van de Koning
Jaap Smit, Commissaris van de Koning © Den Haag FM

10.30 uur - Shelly Sterk met haar eigen boek

Presentatrice Shelly Sterk brengt exemplaren van haar eigen boek naar Sintvoorieder1. Het kinderboek Het Grote Broers en Zussen Babyboek is er om aan broers en zussen uit te leggen dat er een kleintje bij komt. Shelly is namelijk zelf zwanger.
Shelly Sterk heeft haar eigen boek gebracht
Shelly Sterk heeft haar eigen boek gebracht © Den Haag FM

10.10 uur - Negen dozen cadeautjes

Met twee bolderkallen en een steekkarretje vol dozen komen Wendy en Petra naar de bibliotheek. Al sinds de actie van vorig jaar zijn ze cadeaus aan het inzamelen. Het resultaat is een stuk of negen bomvolle dozen.
'We hebben het zelf goed, maar dat is niet voor alle kinderen zo. We hebben veel dat van onze kinderen nog zo goed als nieuw is, of nieuw uit de cadeaukast komt', zegt Wendy. 'Volgend jaar zullen het er niet zoveel zijn, het huis is nu opgeruimd.'
Wendy en Petra brengen dozen vol cadeaus
Wendy en Petra brengen dozen vol cadeaus © Den Haag FM

10.00 uur - Nieuwe tussenstand

We kruipen steeds meer richting de 50.000. Een nieuwe tussenstand: 32.335.

9.15 uur - Marianne brengt tas wol

Luisteraar Marianne heeft een boodschappen tas wol meegenomen om te doneren. Die oproep werd gisteren namelijk al gedaan: vrijwilligers gaan daar graag mee aan de slag om te breien en te haken. Dat doet Marianne zelf ook graag, ze heeft een trui aan die ze zelf heeft gemaakt.
Wol is nog altijd welkom, zegt iemand van Stichtingvoorieder1. 'Je kunt het bij ons inleveren en dan gaan onze vrijwilligers daarmee aan de slag.'
Marianne (rechts) heeft wol meegebracht
Marianne (rechts) heeft wol meegebracht © Den Haag FM

8.45 uur - Wethouder bibliotheken brengt boeken

Wethouder Robert van Asten (D66) van Den Haag komt naar de bibliotheek om te doneren. 'Het is geweldig dat dit hier in de bibliotheek gebeurt', zegt hij. 'Ik vind het mooi dat mensen cadeaus komen brengen vanuit het idee: iedereen verdient een cadeautje. Het laat zien dat we met z'n allen veel kunnen doen armoede te bestrijden. Laten we dit niet alleen met Sinterklaas doen maar het hele jaar door. Dit is een heel mooi moment.'
Wat hij bij zich heeft? Boeken! 'Als wethouder bibliotheken moet ik natuurlijk boeken meenemen. Er zitten prachtige verhalen in. Ik heb drie boeken meegenomen voor drie verschillende leeftijden.'
Robert van Asten
Robert van Asten © Den Haag FM

8.15 uur - Voorzitter Eerste Kamer brengt cadeaus

Een hoop cadeautjes namens de Eerste Kamer. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn komt ze langsbrengen. Ook raadslid Sophie Heesen van GroenLinks-PvdA in Gouda komt langs met cadeautjes voor de actie. En natuurlijk wordt ook de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamerverkiezingen besproken.

Nov 22: Helft van actieweek zit erop: teller op 27.672

Dag drie van Sintvoorieder1 was weer een drukte van jewelste. Een pakjestram bestuurd door niemand minder dan Sinterklaas bracht stapels cadeautjes naar de bibliotheek en tientallen lieve kinderen kwamen hun bijdrage doen.
Woensdagmiddag was de actie Sintvoorieder1 precies op de helft. En geheel toepasselijk bleek de teller 's middags ook op de helft van het streefbedrag van 50.000 te staan, met 25.051 cadeautjes.
In de loop van de dag liep dat aantal, dankzij mooie donaties van onder andere voetbalvereniging SVC'08 uit Wassenaar die 200 presentjes meebrachten, naar 27.672. Stichting Sintvoorieder1 is dolblij met alle steun. 'Alle lieve mensen die hier al geweest zijn en die nog willen komen. Jullie maken zoveel kinderen blij, blij, blij.'

Programmering

  • 06.00 - 10.00 uur - Tjeerd Spoor en Jorinda Teeuwen
  • 10.00 - 12.00 uur - Rosalyn van der Dussen & Patrick van Houten
  • 12.00 - 14.00 uur - Bob Brinkman en Menno Tamming
  • 14.00 - 16.00 uur - Tom Lash & Marjolein Visser
  • 16.00 - 19.00 uur - Rob Kemperman & Bas Martinius?
De cadeaus worden ingezameld via de actie bij Den Haag FM en Radio West in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november kan je van 6.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds cadeautjes doneren.
De te doneren cadeaus zijn voor kinderen van 0 tot 18 jaar, met een waarde van maximaal 25 euro. De cadeaus moeten nieuw of als nieuw zijn en je hoeft deze niet in te pakken, zodat stichting Sintvoorieder1 hiervan mooie pakketten kan samenstellen. Je vindt hier een checklist voor als je een cadeau wilt doneren. De cadeaus worden door tussenkomst van maatschappelijke partners, zoals de voedselbanken en (crisis-)opvanghuizen, aan kinderen uitgereikt die normaal gesproken geen cadeau op 5 december zouden ontvangen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!