PvdD en HSP willen geen vuurwerkshow in wijkpark De Verademing: 'Er zitten paarden en mussen'

© Arthur Chauvineau (Unsplash)
DEN HAAG - De Partij voor de Dieren (PvdD) en de Haagse Stadspartij (HSP) zijn geen voorstander van een vuurwerkshow in wijkpark De Verademing. 'Het park zit vol met kwetsbare dieren en natuur. Waarom de gemeente denkt dat dit een geschikte locatie is, is me een raadsel', stelt PvdD-fractievoorzitter Robin Smit.
De jaarlijkse vuurwerkshow van de gemeente is dit jaar waarschijnlijk niet bij de Hofvijver. Dat omdat de gemeenteraad besloot dat de show ieder jaar in een ander stadsdeel moet worden gehouden. Het plan was om dat bij de jaarwisseling van 2023 naar 2024 te doen in Escamp. Omdat daar geen geschikte plek werd gevonden, is het nu de bedoeling dat die wordt gehouden in het Regentessekwartier.
De twee partijen zien dat echter niet zitten omdat er in het wijkpark onder meer een voetbalvereniging, een paardenstal, een speeltuin voor kinderen met een beperking en het Spiraalbos is te vinden. 'De keuze voor deze plek is op zijn minst vreemd te noemen. We stellen vuurwerkvrije zones in bij andere natuurgebieden en dierenorganisaties. Hier zitten paarden en veel kwetsbare vogelsoorten, waaronder mussen. Deze dieren zijn doodsbang voor vuurwerk', aldus Smit.

Schande

Ook Tim de Boer (HSP) spreekt er schande van: 'In het verleden was altijd rondom de paardenstal een vuurwerkvrije zone en nu denkt de gemeente er zelf vuurwerk te kunnen afsteken'.
Beide partijen zeggen veel berichten van omwonenden te hebben gekregen. De buurt is onder meer bang voor rotzooi na het evenement. Verder vrezen bewoners ongeregeldheden. 'Als de gemeente eerst met de omwonenden was gaan praten, hadden de wijkbewoners kunnen vertellen waar de bezwaren zitten. Dat had veel onrust en onbegrip gescheeld', vindt De Boer.
Beide partijen hebben schriftelijke vragen gesteld. Als de vuurwerkshow niet in De Verademing wordt gehouden, wordt er uitgeweken naar de Hofvijver.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!