Geslachtswijziging op identiteitsbewijs wordt vergoed

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © CardMapr (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente gaat het wijzigen van het geslacht op identiteitsbewijzen in de toekomst vergoeden. Tot op heden moeten trans-, non-binaire en intersekse personen nog honderden euro's betalen om dit aan te passen. Naast de vergoeding geeft het college van burgemeester en wethouders ook aan dat zij de landelijke wijziging van de Transgenderwet steunt.
'Het college is bereid om een tegemoetkoming van de kosten voor wijziging van geslachtsregistratie in te regelen', schrijft het college in reactie op schriftelijke vragen van zes politieke partijen. GroenLinks, PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren en de Haagse Stadpartij dienden in mei vragen in over het wijzigen van de geslachtsregistratie en de kosten die daaraan verbonden zijn. 'Het is onrechtvaardig dat trans personen veel moeten betalen voor officiële erkenning van hun identiteit', aldus Robin Smit, fractievoorzitter namens Partij voor de Dieren.
Op dit moment moeten mensen die hun geslacht willen laten veranderen een beoordeling en verklaring van een deskundige aanvragen om het geslacht op de geboorteakte te veranderen, de kosten hiervoor zijn 315 euro. Daarnaast moeten zij ook nieuwe identiteitsbewijzen aanvragen, waardoor de totale kosten op kunnen lopen tot ongeveer 500 euro. Dit werpt een drempel op voor mensen met in de bijstand, aldus SP-fractievertegenwoordiger Janet Ramesar: 'Nu moeten onze Haagse inwoners met een smallere beurs deze wijziging via de bijzondere bijstand aanvragen.'

Laagdrempelig en toegankelijk

Het college heeft nu in de beantwoording van de schriftelijke vragen aangegeven dat zij deze kosten in het totaal wil vergoeden. 'Voor 2023 gaan we nu uit van een prognose van 30 geslachtswijzigingen op de geboorteakte en 40 geslachtswijzigingen in de BRP (Basis Registratie Personen)', schrijft het college. 'Deze personen kunnen dan de kosten van de deskundigenbeoordeling en -verklaring en hun nieuwe paspoort, ID-bewijs en/of rijbewijs vergoed krijgen.'
Indieners van de vragen zijn blij met het nieuws. 'Deze verandering draagt hopelijk bij aan het laagdrempelig en toegankelijk maken van een geslachtsregistratie die past bij hoe iemand zich voelt', schrijft GroenLinks-raadslid Isabel Bos. 'Hoeveel geld je hebt, mag niet in de weg staan van het veranderen naar het geslacht waar je je het meeste thuis bij voelt', vult PvdA-fractievoorzitter Janneke Holman aan.

Steun voor Transgenderwet

Naast de vergoeding van de geslachtswijziging geeft het college aan dat zij de wijziging van de Transgenderwet, die op dit moment nog bij de Tweede Kamer ligt, publiekelijk steunt. 'Het college is het ermee eens dat de nieuwe Transgenderwet een belangrijke stap is voor erkenning van de transgender-, non-binaire en intersekse personen in Nederland', aldus wethouder Marielle Vavier (GroenLinks, Inclusie) namens het college.
De steun voor de wijziging van de wet valt goed bij de indieners. 'Wie je ook bent, iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn. We moeten daarom geen extra blokkades hebben, maar die blokkades juist wegnemen', aldus D66-raadslid Marije Mostert. Fatima Faïd, fractievoorzitter van de Haage Stadspartij: 'Hoe mooi is het niet, dat iedereen zichzelf mag en kan zijn in de stad van Vrede en Recht.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!