Laurens Dassen: 'Timmermans knokt niet hard genoeg voor progressieve idealen, maar formeert al'

Laurens Dassen, partijleider van Volt
Laurens Dassen, partijleider van Volt © ANP/Ramon van Flymen
DEN HAAG - De progressieve partijen moeten volgende week gezamenlijk de barricades op. Want tijdens de verkiezingscampagne lukt het tot nu toe nog onvoldoende om de progressieve ideeën naar voren te brengen. Die oproep doet de lijsttrekker van Volt, Laurens Dassen in het programma Haagse Invloeden van Den Haag FM. Dassen kijkt dan specifiek naar GroenLinks-PvdA, D66 en Volt.
De lijsttrekker van Volt is vooral teleurgesteld in de campagne van de lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, Frans Timmermans. Dassen haar daar meer van verwacht. 'Deze verkiezingen gaan over welke kant we als land opgaan. Gaan we de progressieve of conservatieve kant op? Je zou verwachten dat nu premier Mark Rutte de politiek verlaat, er een ideeënstrijd losbarst over welke toekomst we met elkaar gaan vormgeven.'
Maar Dassen vindt dat de VVD, NSC en PvdA/GroenLinks al met elkaar aan het formeren zijn en verder in de laatste dagen voor de verkiezingen proberen fouten te komen. Als het gaat om de progressieve idealen, kijkt Dassen dan ook verbaasd naar de campagne van Frans Timmermans.

Stikstof

Als voorbeeld noemt hij de uitspraak die Timmermans eerder in het RTL-debat deed over het niet langer vasthouden aan het jaar 2030 om stikstof terug te dringen. Hoewel de voorman van GroenLinks-PvdA de uitspraak daarna nuanceerde, geeft het Dassen aan dat hij er niet keihard voor knokt om stikstof terug te dringen.
Ook het feit dat Timmermans vandaag in een Telegraaf-interview spreekt over een 'asielcrisis' stuit Dassen tegen de borst. 'Het is geen asielcrisis maar een opvangcrisis en Timmermans stapt daarmee in een frame van de VVD.'

Te weinig aangepakt

De lijsttrekker van Volt stelt ook dat lijsttrekker Pieter Omtzigt van NSC te weinig wordt aangepakt. De plannen van Omtzigt op het gebied van bestaanszekerheid en bestuurscultuur zijn prima, vindt hij. 'Maar zijn plannen over Europa betekent veertig stappen terug en een onbestuurbaar Europa.'
Wel laat Dassen weten dat hij hoopt dat Timmersman premier wordt, als de keuze gaat tussen hem, Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) en Omtzigt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!