Van het IJspaleis naar het Binnenhof: deze lokale politici doen mee aan de verkiezingen

De plenaire zaal in de Tweede Kamer
De plenaire zaal in de Tweede Kamer © ANP/Ramon van Flymen
DEN HAAG - Pieter Grinwis, Christine Teunissen en Machiel de Graaf: het zijn een paar voorbeelden van politici die de overstap hebben gemaakt van de gemeenteraad naar de Tweede Kamer. Ook dit jaar staan er weer verschillende Haagse politici op de kieslijsten. Wie zijn deze aspirant-Kamerleden?
De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichtbij, maar dat er een flinke stoelendans plaatsvindt is al zeker. Veel politici, waaronder ook minister van financiën Sigrid Kaag en minister-president Mark Rutte, hebben besloten om niet terug te keren. De verkiezingen geven ruimte voor nieuwe politici om de Tweede Kamer in te komen en ook in Den Haag wordt dat gehoord.
Verschillende lokale politici, zowel raadsleden als fractievertegenwoordigers en zelfs nog twee wethouders, staan op de lijst voor de verkiezingen op 22 november. Wij zetten de kandidaten op een rij en geven per partij aan wie zich na volgende week woensdag mogelijk een Tweede Kamerlid mag noemen.

GroenLinks/PvdA

Een van de mensen die de grootste kans maakt op een zetel in het parlement is Mikal Tseggai. Zij is sinds 2018 raadslid namens de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad en houdt zich bezig met volkshuisvesting, onderwijs en inclusie. Tseggai staat op plek 20 van de gedeelde lijst GroenLinks-PvdA en kan, gezien de huidige peilingen, dus rekenen op een plek in de Tweede Kamer.
Tijdens een uitzending van het politieke praatprogramma Spuigasten gaf Tseggai aan dat zij eerst nog twijfelde over haar deelname, maar dat haar vader haar heeft overtuigd. 'Mijn vader zei dat ik er gewoon voor moet gaan', zei zij. 'Ik ben nog jong en ik vertegenwoordig een groep Nederlanders die minder goed wordt gerepresenteerd in de politiek, namelijk mensen van kleur.'
Mikal Tseggai (PvdA)
Mikal Tseggai (PvdA) © Gemeente Den Haag

Partij voor de Dieren

De Haagse Partij voor de Dieren heeft een sterke vertegenwoordiging op de landelijke lijst. Zowel Leonie Gerritsen, sinds vorig jaar raadslid namens de partij, als het nieuwe raadslid Hanneke Schmeets zijn verkiesbaar. Zij staan respectievelijk op nummer 30 en 14 op de lijst. Alleen fractievoorzitter Robin Smit doet is niet verkiesbaar.
Opmerkelijk is dat de kersverse wethouder Robert Barker ook nog op de landelijke lijst staat. Barker is vorige maand beëdigd als wethouder na het presenteren van het nieuwe coalitieakkoord 'Haags Akkoord' begin oktober. Barker staat op de zeventiende plek. Maar het lijkt niet waarschijnlijk dat hij het daarmee gaat redden: de PvdD kan volgens de peilingen rekenen op ongeveer zeven zetels.

DENK

Robert Barker is niet de enige wethouder die volgende week woensdag verkiesbaar is. Zij collega Nur Icar, voorheen raadslid en fractievoorzitter namens DENK en nu net als Barker sinds kort wethouder, staat ook nog steeds op de kieslijst. Maar met plek 42 lijkt ook Icar de overstap naar de landelijke politiek vooralsnog niet te gaan maken. DENK komt volgens peilingen met vier mensen in de Kamer.
Hoger op de lijst (28) staat Nizaam Muradin, fractievertegenwoordiger van DENK in Den Haag. En ook Tahsin Çetinkaya staat nog hoger: op plek 17. Çetinkaya zat tot maart 2022 acht jaar namens Islam Democraten in de Haagse gemeenteraad. Die partij ging hierna op in de lokale fractie van DENK. Çetinkaya stopte op dat moment met de lokale politiek, maar wil zich nu gaan inzetten op landelijk niveau.

Socialistische Partij

Hoewel de SP maar een zetel in de gemeenteraad heeft, staan twee Haagse leden op de kieslijst van hun partij. De nieuwe fractievertegenwoordiger Tijmen van Wijngaarden, die oud-fractievertegenwoordiger Rick Hoefsloot vervangt, staat op plek 23.
Ook Janet Ramesar, net als Van Wijngaarden fractievertegenwoordiger, is verkiesbaar. Zij staat op de veertigste plek. Ramesar is een van de gedupeerde moeders van de toeslagenaffaire en zet zich sinds vorig jaar in voor de SP in de Haagse raad op verschillende thema's.

ChristenUnie

In de Haagse gemeenteraad bundelt de ChristenUnie de kracht met de SGP om de fractie ChristenUnie/SGP te vormen, maar op de landelijke kieslijsten zijn geen Hagenaars te vinden op de lijst van de SGP. Bij de ChristenUnie is dit wel het geval: fractievertegenwoordiger Gaetan Mbwete staat op plek negentien. Mbwete werkt als makelaar, adviseert kerken over huisvesting en is sinds 2021 actief als fractievertegenwoordiger voor de fractie.
Naast Mbwete en oud-raadslid Pieter Grinwis staat Bettelies Westerbeek ook op de lijst. Westerbeek is buurtpastor in Moerwijk en staat op plek 22. 'Aangevuurd door mijn geloof wil ik mij inzetten voor een overheid die niet bang is zich te verbinden met haar burgers en die voorziet in wat gemeenschappen nodig hebben om tot bloei te komen', zegt zij op de website van de partij.

Forum voor Democratie

Voor Forum voor Democratie staat Gideon van Meijeren op de landelijke kieslijst. Hij zit nu ook al in de gemeenteraad en de Kamer voor die partij en wil dus beide functies blijven combineren. Van Meijeren staat op de derde plek op de lijst en het ziet er volgens de peilingen naar uit dat hij opnieuw in de Tweede Kamer komt.
Naast Van Meijeren staat ook fractievertegenwoordiger Massimo Etalle op de kieslijst. Etalle is ook bestuurslid van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie, de JFVD.

Meer Hagenaars en Hagenezen

Naast deze (voorheen) lokale politici staan er nog verschillende andere Haagse kandidaten op de lijst. In het totaal staan er 77 kandidaten uit Den Haag op het stembiljet, waarvan 25 in de top 10 van hun partij.
Sommige zijn al werkzaam in de Tweede Kamer, zoals PVV-fractievertegenwoordiger Chris Faddegon, die als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie werkt. Maar veel kandidaten zijn nu ook Kamerleden, zoals Ingrid Michon-Derkzen (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks/PvdA) en Joost Sneller (D66).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!