Van de hoofdredactie: Hoe Sint drilboor doet zwijgen

Henk Ruijl
Henk Ruijl © Omroep West
DEN HAAG - Hij is er weer. En dat maakt dat de redactie van Den Haag FM nog meer zindert dan anders. Gisteren deden we verslag van de intocht in Scheveningen en de rijtoer door Den Haag. Vanaf morgen tot en met vrijdag is er Sintvoorieder1, de sympathiekste inzamelactie die er bestaat. Hoofdredacteur Henk Ruijl legt uit waarom de omroep een week lang rent, vliegt en vergaart. En hoe het komt dat de drilboor in hartje Den Haag stil komt te liggen.
Wanneer het aanstaande vrijdag tegen zeven uur ’s avonds loopt, moet je de teamleider radio van Omroep West. Patrick van Houten, niks meer vragen. Koffie, thee of een ander drankje aanbieden helpt evenmin. Patrick is in de centrale bibliotheek van Den Haag dan maar met een ding bezig: hoeveel cadeaus hebben luisteraars, kijkers en volgers van Den Haag FM, Omroep West en tien andere lokale omroepen dit jaar ingezameld om zoveel mogelijk kinderen blij te maken op 5 december?
Hij niet alleen. Samen met de tientallen vrijwilligers van de stichting Sintvoorieder1 neemt gaandeweg komende week de opwinding toe en verlangen we ernaar een glimlach te toveren op steeds meer kindergezichten. Van een op de tien kinderen die opgroeien in armoede is een cadeautje op Sinterklaasavond allerminst vanzelfsprekend. Sociaal en emotioneel heeft dat grote impact. Terwijl ieder kind het verdient gezien te worden.

In de actiestand

Vanuit die verbinding zijn we als mediapartners Den Haag FM en Omroep West graag een week lang in de actiestand voor kinderen en jongvolwassenen van 0 tot en met 18 jaar. Daar hoort bij ons als omroepen. Vinden wij. We doen meer dan verhalen maken die ertoe doen. De handen uit de mouwen steken, zoals bijvoorbeeld ook gebeurt tijdens de vrijwilligersactie NL Doet, past bij de omroep die we voor je willen zijn.
Wat ooit begon als een mooi gebaar van Den Haag FM is uitgegroeid tot een actie die veel mensen en omroepen in het bijzonder verbindt. De radio-, televisie- en onlineactie Sintvoorieder1 doen we dit jaar als Den Haag FM samen met West, Sleutelstad (Leiden e.o.), omroep Bo (Bollenstreek), RTV Katwijk, ZFM Zoetermeer, Studio Alphen, RTV Krimpenerwaard, Omroep Delft, Midvliet, RTV Gouwestad en Feel Good Radio (Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk). Omroepen die elkaar steeds beter weten te vinden om lokale en regionale journalistiek samen ter hand te nemen, waardoor we betere verhalen kunnen maken, en nu de handen ineenslaan om zoveel mogelijk cadeaus te verzamelen.

Iedereen is welkom

Vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag maken Den Haag FM en Omroep West van maandag tot en met vrijdag van 6.00-19.00 uur een gezamenlijke uitzending. Iedereen is die week welkom om een cadeau in de uitzending te komen doneren. De andere lokale omroepen sluiten aan, maken uitzendingen, zamelen in en doen verslag wat er in hun gemeente gebeurt. Vorig jaar kwamen we tot 47.459 geschenken, nu is ons doel tot 50.000 te komen. Op woensdag 22 november rijdt een speciale HTM pakjestram door Den Haag, waarbij je langs de route je cadeau kunt doneren en gratis (mits je met geschenk instapt) meerijdt.
Zo doen we het met elkaar en wordt de actie allengs groter. Prominenten als Maartje van Wegen, Céline Huijsmans, Jeroen Latijnhouwers, Sandra Schuurhof en Bert van Leeuwen zijn gastnieuwslezers en vertellen je over de stand van zaken in een speciaal Sintjournaal. Ook via het televisiekanaal van Den Haag FM is alles in beeld live te volgen van 6.00-19.00 uur en op TV West kun je het zien van 12.00-14.00 uur, op de finaledag - vrijdag 24 november - ook van 18.00-19.00 uur. Uiteraard ben je zeer welkom in de Haagse bieb of op een van de andere actielocaties.

Trillen en drillen

Die Haagse centrale bibliotheek, tal van andere organisaties en gemeenten doen van harte mee. Daar zijn we dankbaar voor. Er dreigde van alles mis te gaan, want in hartje binnenstad wordt met de drilboor driftig gewerkt. Op naar mooiere tegels en een beter begaanbaar plein. Maar ja, trillen en drillen en gelijktijdig radio maken plus gasten ontvangen die cadeaus brengen.. dat leek mis te gaan. Totdat gemeente Den Haag en aannemer erin slaagden het werkschema drastisch aan te passen. De drilboor ligt een week stil – speciaal voor Sintvoorieder1. Kunnen wij radio en televisie maken, online verslag doen – en jij heel graag iets brengen.
Een overzicht van alle inzamellocaties in de hele regio vind je op deze pagina op de website van Omroep West.
Hoofdredacteur Henk Ruijl bespreekt in deze rubriek actuele onderwerpen uit het nieuws van Den Haag FM en Omroep West. Uitleggen, toelichten, aangeven waar het beter had gemoeten en hoe zorgvuldig afwegingen zijn gemaakt. Een geregelde poging tot kritische zelfreflectie en transparant zijn.
Heb je vragen naar aanleiding van de berichtgeving van Den Haag FM of Omroep West? Een vraag, kritiek of een compliment? Neem dan contact op via henk.ruijl@omroepwest.nl

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!