'Smeerpijp' of 'duurzaam huizen verwarmen'? Kilometers WarmtelinQ-pijpen de grond in gegaan

DEN HAAG - Zes hijskranen waren er vrijdag nodig om de eerste van kilometers aan buizen voor WarmtelinQ bij de Haagse De la Reyweg onder de grond te laten zakken. Met de boorwerkzaamheden midden in de wijk Transvaal is er een nieuwe mijlpaal bereikt in het omstreden warmtenetproject in de regio. Wat is WarmtelinQ, waar komt het te liggen, wat gaan Hagenaars merken van de aanleg, wat kost het en waarom is er in de Haagse politiek nog altijd weinig geloof in het project? Vijf vragen en antwoorden.
Het is een indrukwekkend gezicht: tot ver aan de horizon lagen de witte WarmtelinQ-pijpen op de De la Reyweg. En als je je omdraait, is het uitzicht hetzelfde: witte buizen tot zo ver je kan kijken. De komende tijd gaan er kilometers aan buis de Haagse grond in. Die bouwwerkzaamheden gebeuren in en onder drukke woonwijken en verkeerswegen, dwars door de stad.
WarmtelinQ is het systeem waarbij als een soort stadsverwarming huizen kunnen worden verwarmd met restwarmte uit de Rotterdamse haven. Die warmteleiding bestaat uit twee buizen waardoor warm water zal stromen van Rotterdam naar Den Haag en andere plaatsen in de regio. Over het aanleggen van de leidingen is jaren gesproken: voorstanders zien het als belangrijke bijdrage aan de verduurzaming, tegenstanders zeggen dat dit in theorie ideaal lijkt, maar het in de praktijk niet is. Inmiddels wordt WarmtelinQ aangelegd.
De buizen van WarmtelinQ zijn een soort enorme, geïsoleerde cv-leidingen. De diameter is zeventig centimeter, waarvan tien centimeter isolatiemateriaal is. Ze komen te liggen op een diepte van 25 meter op het diepste punt tot minimaal twee meter onder de grond op de ondiepere plekken, meldt Omroep West.
Door de buis van Rotterdam naar de energiecentrale in Den Haag gaat water stromen van 120 graden. Het water wat door de retourleiding terug naar Rotterdam gaat, zal ongeveer zeventig graden zijn. De bedoeling is dat 120.000 huizen in Zuid-Holland verwarmd gaan worden met dit bloedhete koelwater uit de zware industrie in de Rotterdamse haven.

Waar komt die pijp te liggen?

Via Vlaardingen en Schiedam gaan de buizen naar Delft en dan onder de A4 door naar Rijswijk. Ook daar, bij de Prinses Beatrixlaan, zijn de werkzaamheden al begonnen.
Bij de Guntersteinweg komt de pijp Den Haag in. Evenwijdig aan de Moerweg lopen de buizen dan langs het Zuiderpark, onder het Laakkanaal en het Veluweplein door naar het stuk bij de De la Reyweg.
De buizen moeten dan onder half Transvaal door: onder de Kempstraat, het wijkpark en het bedrijventerrein bij de Uitenhagestraat. Dan onder de Loosduinseweg en Loosduinsekade door met als eindbestemming de energiecentrale aan het De Constant Rebecqueplein.
Overigens wordt er op dit moment ook gewerkt aan een plan voor een aftakking van WarmtelinQ vanaf Rijswijk richting Leiden. Dat moet gaan lopen onder Ypenburg en langs Leidschendam en Voorschoten naar Nieuw Rhijngeest-Zuid, bij het Leidse knooppunt in de A44.

Waar is de komende jaren overlast door de aanleg?

De gemeente Den Haag heeft zich lang verzet tegen de komst van WarmtelinQ, omdat de aanleg zorgt voor veel overlast in de stad en omdat er bomen moeten worden gekapt. Uiteindelijk heeft de Raad van State alle bezwaren verworpen en kon de aanleg beginnen. De bouwwerkzaamheden in Den Haag zijn gepland tot midden 2025. Aan het einde van dat jaar zou het allemaal moeten werken.
Er worden verschillende bouwmethoden gebruikt: van boringen tot open opgravingen. Dat laatste is letterlijk: grond open, buis erin, grond dicht. Maar omdat het om kilometers aan buizen gaat, gaat er best veel grond open. Zo zal de straat open moeten op de Herman Costerstraat (bij de Haagse Markt), bij de Moerweg, de Uitenhagestraat en de De la Reyweg. Ook in het wijkpark Transvaal zal moeten worden gegraven.
Het eerste deel van WarmtelinQ gaat de grond in bij de De la Reyweg
Het eerste deel van WarmtelinQ gaat de grond in bij de De la Reyweg © WarmtelinQ
Voor het boren worden twee methodes gebruikt. Bij de Delftselaan en de Loosduinsekade komen er bouwputten van acht meter diep. Van daaruit worden de buizen door de grond geboord. Bij de De la Reyweg zijn de buizen eerst aan elkaar gelast, tot een lengte van wel negenhonderd meter. Die werden vrijdag door een geboorde tunnel onder het Laakkanaal en het Veluweplein getrokken.
WarmtelinQ zegt de overlast voor bewoners en ondernemers op al deze plekken zo veel mogelijk te willen voorkomen of te compenseren. Zo zullen de vrachtwagens die materialen komen brengen een 'stille achteruitrijpiep' krijgen en worden voor gekapte bomen nieuwe geplant. De stoep naar winkels en woningen zal altijd begaanbaar blijven, belooft WarmtelinQ. Maar parkeren blijft lastig tijdens de bouw en ook zullen vuilcontainers worden gesloten, waardoor je verder moet lopen met je vuilniszak.

Hoe komt dat warme water dan in mijn cv?

Dit wordt allemaal gedaan om het hete water van Rotterdam naar de Energiecentrale in Den Haag te krijgen. Maar hoe komt de warmte van daar naar de Haagse huizen? WarmtelinQ is de hoofdstructuur, zeg maar de snelweg voor heet water. Die hoofdleiding zal worden beheerd door de Gasunie, maar die gaat niet de huizen aansluiten.
De gemeenten waar de WarmtelinQ-buizen doorheen lopen, moeten besluiten in welke wijken de huizen aangesloten worden. Dan moet er in die wijken nog een distributienet, van nog meer buizen, worden aangelegd samen met energiebedrijven. Tenslotte zullen er dan aansluitingen moeten worden gemaakt op verwarmingsystemen in die huizen.

Wat kosten al die warm waterbuizen in de grond?

Dat is niet duidelijk, omdat veel financiële informatie vertrouwelijk en dus geheim is. In 2017 werden de kosten geschat op 140 miljoen euro. Toen de vergunning voor WarmtelinQ werd besproken bij de Raad van State ging het over 500 miljoen euro. Op de site van het project staat dat het Rijk 90 miljoen euro heeft gestoken in WarmtelinQ, het hoofdnet.
Voor de aanleg van de distributienetten in de verschillende wijken en steden komt een aparte aanbesteding. Het proces daarvoor gaat in Den Haag in december van start. Over de kosten is dus nog niets bekend. Daarover maakt de Haagse collegepartij Partij voor de Dieren zich zorgen. 'De grote pijp gaat naar een verdeelstation en vanaf daar moet de warmte naar de huishoudens worden getransporteerd, maar er is nog geen plan hoe dat moet gebeuren. Dat vind ik problematisch en zorgelijk', zegt PvdD-raadslid Leonie Gerritsen.
De route van de WarmtelinQ in Den Haag | Kaart: Omroep West
De route van de WarmtelinQ in Den Haag | Kaart: Omroep West
De aanleg van WarmtelinQ is al vanaf het begin in de Haagse politiek niet enthousiast ontvangen. Door de herkomst van de warmte werd WarmtelinQ zelfs omgedoopt tot de 'smeerpijp'. De gemeente heeft zich lang verzet tegen het project van de Gasunie en de vergunning van de provincie. Dat is uitgevochten tot het hoogste orgaan, de Raad van State, en verloren. Nog altijd zijn er van links tot rechts bezwaren tegen het project.
Zo maakt VVD'er Chris van der Helm zich zorgen om alle werkzaamheden die erbij komen kijken: 'De stad wordt opengebroken voor een leiding waar wij als VVD helemaal niet op zitten te wachten.'

Duurzaam en/of duur?

Ook heeft Van der Helm vragen over de kosten van het hele project en waar die rekening komt te liggen. 'Er wordt steeds gezegd dat het warmtenet een betaalbaar alternatief is, maar dat is de vraag. Het enige dat we weten is dat warmtenetten heel veel geld kosten.' Daar sluit Gerritsen van de PvdD zich bij aan: 'Wij vragen ons af waar het geld vandaan moet komen? Kan de gemeente garant staan? Dat zijn allemaal onbeantwoorde vragen. Zoals het nu gaat, is het lastig.'
Ook zet Gerritsen vraagtekens bij de duurzaamheid van de warmte uit Rotterdam, omdat het alsnog wordt opgewekt door vuilverbranding en door de raffinage van aardolie. 'Wat wij problematisch vinden, is dat je daarmee de fossiele industrie onmisbaar maakt. Wij hebben een voorkeur voor lokale warmte.' Volgens WarmtelinQ zal de industrie in Rotterdam in 2050 draaien op duurzame energie en zal de warmte daardoor tegen die tijd fossielvrij zijn.
Vijftien leerlingen van groep 8 van basisschool Onze Wereld in Transvaal gingen vrijdag langs bij de bouwplaats. Ze deden daarna een kennisquiz. De winnaar kreeg een scheikundedoos en de andere kinderen kregen samen een knikkerbaan. Ter voorbereiding op het bezoek gingen medewerkers van het enorme project woensdag in de klas langs. Daar gaven ze een gastles over de opwarming van de aarde.
Leerlingen van groep 8 van basisschool Onze Wereld in Transvaal nemen een kijkje op de bouwplaats
Leerlingen van groep 8 van basisschool Onze Wereld in Transvaal nemen een kijkje op de bouwplaats © WarmteLinQ

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!