Column Marcel Verreck: 'Laat woensdag je stem horen, dat kan ook zonder schreeuwen'

Marcel Verreck
Marcel Verreck © Den Haag FM
DEN HAAG - Marcel Verreck spreekt in een wekelijkse column in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM zijn stadsgenoten toe. Lees hieronder de column van deze week.
Stadgenoten,
Het is verkiezingstijd dus was Sinterklaas dit jaar wel heel vroeg in het land. Wensenlijstjes vlogen over en weer en de cadeautjes werden bij voorbaat al uitgedeeld. De populariteit van de geheel Zwarte Piet is in het land nog steeds tanende, maar in de politiek is dé Zwarte Piet alom tegenwoordig. Want de ander heeft altijd de schuld, de ander is altijd de vijand, verkiezingen zijn een sportwedstrijd, met een heleboel VAR-ren en commentatoren die echter geen beslissingsbevoegdheid hebben, maar wel veel lawaai maken.
Zeer vermoeiend. Voor wie dit gekrakeel te veel is geworden, en mijzelf begin ik daar ondertussen ook toe te rekenen, wijs ik graag op het prachtige festival De Bruiserij in Theater De Vaillant op de Hobbemastraat 120, vlakbij de Haagse Markt.
Dat festival vindt plaats op 19 november, dus aanstaande morgen, zondag, en dan is ’s middags vanaf 12.30 uur.
Het is een inclusief festival vol bruisende podium- en andere kunst, speciaal ook voor mensen met een beperking en dus ook geschikt voor degenen die wat minder prikkels kunnen verdragen, dan wat er zo, tussen aanhalingstekens, normaal op ons afkomt.
Als vader van een dubbelgehandicapt kind ben ik daar toch gevoeliger voor. Als ik bijvoorbeeld met mijn zoon in zijn rolstoel de tram binnenga, dan leer ik door zijn reacties, dat wij voortdurend door geluid zijn omringd. Hij is daar gevoelig voor en reageert verschrikt. Ik hoor ze al niet meer, de bliebjes van deuren en OV-kaarten, de zoetgevooisde Carolina Mout (ik ken haar toevallig) die bij elke halte weer trouw de naam en de overstapopties komt melden), huisdieren en ook sommige menselijke passagiers die grommen en de veelheid aan geluiden die voortkomen uit het apparaat dat bijna elke tramconversatie heeft verdreven: het mobieltje.
Lawaai, herrie, reclame, geschreeuw, getoeter, gebrul, getimmer, gezaag, ook onze Binnenstad is inmiddels een zeer luidruchtige bouwput.
En dan is er het al wekenlang durende geblèr rond Black Friday. Wat mij betreft misschien wel schadelijker dan Zwarte Piet. Al was het alleen maar omdat Black Friday is opgebouwd uit twee racistische oerfiguren, Black Pete en Friday, oftewel Vrijdag, het donkere hulpje van Robinson Crusoe.
Het is vandaag sowieso Pietenweer, de laatste Zwarte Piet is met dit weer ondertussen wel een roetveegpiet geworden.
Black Friday, nog voor Sint en Kerst een niet te vermijden vehikel voor consumentenhysterie.
Elk jaar ga ik ertegen tekeer, maar elk jaar wordt het gezwel alleen maar groter. Als dat de werking van mijn woorden is, dan ga ik ook geen boze woorden meer wijden aan bepaalde politieke partijen, die nu al veel te veel aanhang hebben.
Laat ik volstaan met het herhalen van de analyse, die ik vorige week al op jullie losliet, maar die niets aan actualiteit heeft ingeboet:
Wij wonen in een feest- en consumptieverslaafd land, waar woensdag heel veel mensen op rechtse partijen gaan stemmen, want die wekken over het algemeen de suggestie dat er geen corrigerende maatregelen zullen worden genomen en dat alles wat de niet armlastige Nederlander zijn burgermanspret (vakantie, vlees, vroom vroom) dreigt te ontnemen op vakkundige wijze op de lange baan zal worden geschoven.
Zoals gezegd, ik herhaal hier mezelf, maar dat doen onze politici zelf ook de hele tijd. Ben wel benieuwd of ze dat na de verkiezingen, als de kluif verdeeld moet worden, nog steeds blijven doen.
Natuurlijk ga ik stemmen, maar tot die tijd probeer zo af en toe wat prikkelarme gebieden op te zoeken. Het is lullig om nou weer over de Megastores te beginnen, want zelfs ik heb daar mooie dingen kunnen aanschaffen, al dat was ook omdat ik daar niet onder de voet werd gelopen door koopverslaafde stadgenoten.
Ik ben niet de enige Hagenees die behoefte heeft aan een rustige plek. Een stadgenoot wiens overval op een Rotterdamse juwelier uitgebreid bij Opsporing Verzocht te zien was, heeft zichzelf na sterk aandringen van zijn vrouw bij de politie gemeld. Dat is nog eens grilpower! Een feestverslaafd land, niet gek dat iedereen straks op rechtse partijen gaat stemmen, want die wekken over het algemeen de suggestie dat er geen corrigerende maatregelen zullen worden genomen en dat alles wat de Nederlander zijn burgermanspret (vakantie, vlees, vroom vroom) dreigt te ontnemen op vakkundige wijze op de lange baan zal worden geschoven.
Ook koning Willem II is van zijn sokkel op het Buitenhof getild en mag een tijdje over zijn zonden nadenken. Zijn graaiende familie was in de 19e eeuw in hun eentje Black Friday.
Ik wens iedereen veel succes volgende week, laat je stem horen en dat kan woensdag gewoon zonder te schreeuwen.
Hou je Haags, geniet van het goede, stem en tot snel.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!