Actieweek Sintvoorieder1 op eerste dag goed voor 7.828 cadeautjes: 'Op naar de 50.000'

Actieweek Sintvoorieder1 op eerste dag goed voor 7.828 cadeautjes: 'Op naar de 50.000'
Actieweek Sintvoorieder1 op eerste dag goed voor 7.828 cadeautjes: 'Op naar de 50.000'
DEN HAAG - Aan het einde van dag 1 van de actie Sintvoorieder1 staat de teller op 7828 cadeautjes. Politici, lokale instanties en heel veel gulle gevers vonden hun weg naar de bibliotheek. Er werd van alles ingezameld, van puzzels tot een antieke poppenverzameling. 'Een mooie tussenstand’ vindt Angela Brouwer van Stichting Sintvoorieder1. 'Op weg naar het doel, 50.000 cadeaus.'
Om 15:30 stond de teller nog op 1759. Maar dankzij grote donaties, zoals de 2800 cadeautjes die Margriet kwam brengen. Zij zamelde de enorme hoeveelheid in samen met 25 andere vrijwilligers, waarmee ze werkt.
'Wij hebben ons doel gezet', vertelt ze in de bibliotheek. 'We willen met elkaar 5000 cadeautjes afgeven aan het einde van de week. We willen dus 10 procent van de Sintvoorieder1 actie inzamelen', vertelt Margriet. 'Ik kom dus nog een keer terug deze week met meer.'

Ome Willem

'Ome Willem' trapte officieel de actieweek af. Samen met Kinderen voor Kinderen was Edwin Rutten te horen in de Sinterklaashit 'Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?'. Nu is de in Den Haag wonende Rutten toch een soort van goedheiligman: 'Ik dacht: ik help de Sint even mee en heb een zak cadeautjes meegenomen', zei Rutten bij de officiële opening. 'Ik vind het zó leuk dat jullie dit allemaal doen', sprak hij de vrijwilligers van Sintvoorieder1 toe. 'Ik vind het supermooi.'
Ome Willem
Ome Willem © Den Haag FM

De politiek zamelt in

Ook politici kwamen volop doneren. Hinke de Groot van CDA Den Haag was er vroeg bij met flink wat presentjes: 'We komen elk jaar weer langs. Traditiegewijs met leesboekjes. En ook spelletjes.'
Gideon van Meijeren van Haagse FVD doneerde vier cadeautjes, waaronder een boor en een legotractor. 'Want over werk met de handen wordt negatief gedacht, terwijl het zo belangrijk is dat we goede vakmannen hebben. En ik vind het goed om kinderen in aanraking te laten komen met onze boeren, die zo belangrijk zijn.' En ook Janneke Holman van PdvA en Isabel Bos van GroenLinks kwamen langs met presentjes.

Van poppen tot chocoladeletters

En ook de mensen zelf kwamen natuurlijk weer volop doneren in de bibliotheek. Zo verscheen er een dame van 90 jaar, die chocoladeletters van de letter L kwam doneren. De L voor liefde, zo legde uit. Want ze wist immers niet hoe de kinderen zouden heten.
En een 80-jarige meneer uit Zoetermeer doneerde een aantal poppen uit de collectie van zijn overleden vrouw. Zij zamelde haar hele leven bijzondere poppen in, in allerlei soorten en maten, en bouwde een collectie op van 500 poppen.
Bijzondere poppen geschonken
Bijzondere poppen geschonken © Den Haag FM

Actiedag 2

Vanavond wordt de mooie tussenstand gevierd, maar dinsdag gaat de actie natuurlijk gewoon weer verder. Op naar de 50.000, het doel dat Sintvoorieder1 gesteld heeft.
Van 6.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds wordt er weer radio gemaakt door Den Haag FM en Omroep West en kunnen er de hele dag cadeautjes gedoneerd worden.
Je vindt hier een checklist voor als je een cadeau wilt doneren. Deze worden door tussenkomst van maatschappelijke partners, zoals de voedselbanken en (crisis-)opvanghuizen, aan kinderen uitgereikt die normaal gesproken geen cadeau op 5 december zouden ontvangen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!