Deze jonge kunstenaars hebben de Piket Kunstprijzen gewonnen

Alle winnaars op een rij: Katarina Head, Finn Borath en Boris de Klerk, Heavy Hitters en linksvoor Marcel Roijaards
Alle winnaars op een rij: Katarina Head, Finn Borath en Boris de Klerk, Heavy Hitters en linksvoor Marcel Roijaards © Dana LaMonda
DEN HAAG - Katarina Head (Schilderkunst), breaking crew Heavy Hitters (Dans) en Finn Borath en Boris de Klerk (Toneel) zijn de winnaars van de Piket Kunstprijzen. Dat is maandag bekendgemaakt in Theater aan het Spui. De juryprijs gaat naar dramadocent, theatermaker en schrijver Marcel Roijaards.
De prijzen worden ieder jaar uitgereikt aan veelbelovende jonge, professionele kunstenaars op het gebied van schilderkunst, dans en toneel. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een uniek kunstwerk, de Hamer, dat werd ontworpen en gemaakt door kunstenaar Joep van Lieshout. De prijzen werden dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Voor het eerst kregen ook de andere genomineerden een geldprijs.
De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Frederik Hendrik Piket (1927-2011) was een groot liefhebber van kunst en cultuur.
De werelden van Katarina Head raken, volgens de jury, aan die van Jheronimus Bosch, maar ook aan de denktrant van Escher en de esoterie van Mondriaan. 'De mystiek die Katarina Head met haar werk oproept, nodigt de beschouwer uit om weer eens goed te kijken naar de realiteit waarin wij leven.'
De jury oordeelde dat de danskunsten van Heavy Hitters laten zien hoe hiphop toeschouwers kan aanspreken, 'niet als een vaststaand concept maar als een levende, zich ontwikkelende praktijk'.
'Finn Borath en Boris de Klerk presenteren een script zonder woorden dat iedere toeschouwer op een eigen manier ‘leest’ en beleeft', stelt de jury. 'Hun werk is geschikt voor verschillende ruimten en treedt daarmee, heel aantrekkelijk en gewaagd, buiten de oevers van het theater.'
Marcel Roijaards werd door de jury omschreven als 'een geëngageerd en bevlogen mens die op een zachte, intense, emotionele manier betrokken is bij het vak, zijn studenten en zijn werk. In stilte en op de achtergrond is hij van enorm belang voor een hele generatie jonge, Haagse makers die allemaal vol lof over hem spreken'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!