'Niet een keer gebeld': stichting buurtontwikkeling wordt zonder alternatief op straat gezet

De oproep van stichting
De oproep van stichting © Stichting Buurtontwikkeling en Multimedia
DEN HAAG - 'Maak ons niet dakloos.' De Stichting Buurtontwikkeling en Multimedia doet een dringende oproep aan de politiek om te helpen bij het vinden van een goed onderkomen. De organisatie is nu nog gevestigd in een oud sportcomplex aan de Steenwijklaan in Morgenstond-Zuid, maar daaraan dreigt spoedig een einde te komen. Binnen twee maanden moet de stichting de kantine verlaten. Het bestuur is teleurgesteld in de gemeente. 'De wethouder beloofde maatwerk, maar wij hebben nooit meer iets van hem gehoord.'
Stichting Buurtontwikkeling en Multimedia moet per 31 januari de sportkantine aan de Steenwijklaan verlaten omdat het gebied opnieuw wordt ingericht. Ondanks beloftes van wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, Sport) om een alternatieve plek te vinden, is er nog steeds onzekerheid over de toekomst. 'Help ons, maak ons niet dakloos', is de boodschap van de stichting.
Eind vorig jaar debatteerde de gemeenteraad nog over de huisvesting van de stichting. Raadsleden maakten zich toen ook al zorgen, want de bruikleenovereenkomst die de stichting heeft, geldt voor een beperkte periode. Wethouder Bredemeijer sprak de raad destijds geruststellend toe. 'Wij gaan samen met de stichting op zoek naar alternatieven wanneer zij moeten vertrekken', zei hij in december 2022.

'Noem je dat nu maatwerk?'

Maar van samen zoeken is het nooit gekomen. Sterker nog, het contact met de stichting is na de raadsvergadering compleet verwaterd. 'Wij hebben nooit meer contact gehad met de wethouder', zegt Sahied Sahebali, voorzitter van de stichting. 'We zijn niet een keer gebeld. Pas in september kregen wij weer wat te horen, namelijk dat de overeenkomst werd opgezegd. Noem je dat nu maatwerk?'
De plannen voor het sportcomplex, die eind vorig jaar nog ver weg leken, komen opeens erg dichtbij. De huur werd in september opgezegd en nu heeft de stichting tot 31 januari om een alternatieve locatie te vinden. 'Nu moeten wij achter de feiten aan rennen om een nieuwe locatie te krijgen', aldus Sahebali.

Op straat

Tijdens de raadsvergadering riep de politiek het college op om met opties te komen. Dat is nog niet gebeurd, maar de stichting heeft zelf wel al een plek op het oog: Veldzicht 20. 'De locatie aan het veldzicht kan een oplossing bieden. Anders staan wij in februari op straat', zegt de voorzitter van de stichting.
Het pand is van de gemeente en tijdens gesprekken met het stadsdeel Escamp kreeg de stichting te horen dat het leegstaat. Maar het college heeft nog niets van zich laten horen, ondanks de extra subsidie uit de nieuwe Regio Deal. 'Het geld is er, de locatie is er, waarom nog niet de toezegging', vraagt Sahebali zich af. 'Met de Regio Deal wil wethouder Martijn Balster (PvdA, Zuidwest) meer ontmoetingsplekken in Zuidwest creëren, dat zijn wij.'

Kastje naar de muur

Sahebali loopt tegen bestuurlijke onduidelijkheid aan en wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Want wie is nou verantwoordelijk voor de huisvesting van de stichting? 'Wij zitten nu op een sportcomplex, dat is de verantwoordelijkheid van wethouder Bredemeijer. Maar we zijn een maatschappelijke organisatie die is gehuisvest in Escamp, waardoor je dan weer bij wethouder Balster uitkomt', aldus Sahebali.
Van beide wethouders heeft de organisatie nog niks gehoord. Het zoeken naar een locatie geeft de stichting veel onzekerheid, mede omdat er meer organisaties op zoek zijn naar een plekje. 'Het is een race om ruimte met mogelijk ook andere organisaties', zegt de voorzitter van de stichting. 'En dat terwijl het college heeft beloofd dat maatwerk te leveren leveren.'

Zekerheid

Toch moet de stichting nog minimaal twee weken wachten tot er duidelijkheid is. Een aantal politieke partijen, onder leiding van oud-fractievoorzitter en huidig wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren), heeft in oktober al schriftelijke vragen over de kwestie ingediend. Een woordvoerder van het college zegt dat die pas rond 5 december worden beantwoord.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!