PVV grootste partij in Den Haag, D66 verliest helft van stemmen

© ANP
DEN HAAG - Ook in de gemeente Den Haag is de PVV bij de verkiezingen van gisteren de grootste geworden. Ruim een op de vijf mensen in de stad stemde op de partij van Geert Wilders. GroenLinks-PvdA kreeg net iets minder stemmen. De VVD volgt op enige afstand en levert fors in, vergeleken met de Kamerverkiezingen van 2021. Ook D66 is gisteren veel kiezers kwijtgeraakt.
De PVV haalde gisteren 21,6 procent van de stemmen, blijkt donderdag nadat alle stemmen zijn geteld. Dat is bijna bijna dubbel zoveel stemmen als in 2021: toen kreeg de partij 11,1 procent van de kiezers achter zich. De aanhang van de PVV vierde dan ook gisteravond in een café op Scheveningen feest.
De PVV wordt direct gevolgd door GroenLinks-PvdA. Die combinatie kreeg 19,3 procent van de stemmen, een groei van 7 procent. Dan valt er een klein gat, want de VVD haalde 15,0 procent. Dat was bij de vorige verkiezingen nog 20 procent.
Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, deed voor het eerst mee aan de verkiezingen en haalt 8,5 procent van de stemmen. Daarmee is die partij in Den Haag iets kleiner dan DENK, want die kreeg 8,6 procent, een groei van bijna anderhalve procent.

Halvering

De verliezen zijn te vinden bij de partijen die deel uitmaakten van de vorige landelijk coalitie. D66 kreeg 8,3 procent van de stemmen. Dit is meer dan een halvering ten opzichte van 2021. Toen kregen de democraten nog 17,8 procent van de stemmen. Hoewel het CDA landelijk ook flink krimpt, valt dit in Den Haag mee: hier verliest de partij 3 procent. Ook de ChristenUnie levert relatief flink in en gaat van 1,8 procent in 2021 naar 1,2 procent nu.
Wat verder opvalt is dat BoerBurgerBeweging het in Den Haag relatief slecht doet. Landelijk kreeg die partij 3,6 procent van de stemmen, hier nog niet eens de helft: 1,3. De SP en Forum voor Democratie halen allebei 2,6 procent van de stemmen. Dat is voor allebei een verlies. Ook de Partij voor de Dieren levert in en gaat van 5 procent naar 3,1.
De PVV heeft de grootste winst geboekt, D66 het grootste verlies | Bron: NOS
De PVV heeft de grootste winst geboekt, D66 het grootste verlies | Bron: NOS

Opkomst licht gedaald

De opkomst van dit jaar was iets lager dan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Woensdag kwam 67,9 procent van de kiesgerechtigden naar het stembureau, in 2021 was dit nog 71,9 procent. 924 stemmen zijn ongeldig verklaard en 577 mensen hebben dit jaar blanco gestemd.
Vandaag komen de politieke partijen samen in de Tweede Kamer voor een eerste reflectie op de verkiezingen. Geert Wilders, vanaf vandaag ook het langstzittende Kamerlid, zal naar verwachting in de komende weken het voortouw nemen in het formeren van een nieuwe regering.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!