VVD-wijken nu massaal voor de PVV, D66 nergens meer de grootste

Een kiezer in een stemhokje voor de Tweede Kamerverkiezingen in het stembureau van Buurthuis De Kronkel in Den Haag
Een kiezer in een stemhokje voor de Tweede Kamerverkiezingen in het stembureau van Buurthuis De Kronkel in Den Haag © ANP
DEN HAAG - In wijken waar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 nog massaal op de VVD werd gestemd, stapten kiezers nu in groten getale over naar de PVV. Dat blijkt uit een analyse van de grootste partijen per wijk. D66, de partij die bij de vorige verkiezingen nog in een derde van de wijken de meeste stemmen kreeg, is nu nergens meerde grootste. De samenwerking van GroenLinks-PvdA deed het vooral goed in het centrum.
De PVV heeft het bij de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar vooral goed gedaan in Escamp en Leidschenveen-Ypenburg. In Escamp was de partij in alle wijken de grootste, behalve in Bouwlust en Vrederust, daar scoorde DENK het best. In de wijken aan de kust blijft de VVD nog groot, alleen in Scheveningen verloren de liberalen de eerste plek aan de PVV.
D66 verloor bij de verkiezingen flink en dit is ook goed te zien in Den Haag, blijkt uit een overzicht van de uitslagen per wijk. Waar de partij in 2021 nog een derde van de wijken domineerde, werden de democraten nu nergens meer de grootste.
GroenLinks-PvdA neemt de eerste plek over in het centrum. Van de Binckhorst tot de Bomen- en Bloemenbuurt werd deze combinatie de grootste. In de Vogelwijk en het Geuzen- en Statenkwartier is de VVD nog wel de grootste. In de laatste wijk haalde D66 niet eens de top drie.

Van VVD en DENK naar PVV

De verschillen met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn ook in Den Haag groot. Op 17 maart 2021 kleurde Leidschenveen-Ypenburg oranje en werd de VVD in dit stadsdeel de grootste. In alle vier de wijken in dit deel van de stad kwam de PVV toen nog op de derde plek, maar nu staat de VVD in de wijken op de tweede plek onder de partij van Geert Wilders.
NSC wist in geen van de wijken in Den Haag de grootste te worden. Toch komt die nieuwe partij van Pieter Omzigt soms wel in de top drie per wijk voor. In Forepark, Valkenboskwartier en Rustenburg en Oostbroek kwam de partij binnen op de derde plek.

Veel steun PVV in Schilderswijk

Ook opvallend is de verandering in Escamp en Laak. Wijken waar in 2021 voornamelijk op DENK werd gestemd, zoals Laakkwartier en Spoorwijk, Moerwijk en Morgenstond, werd nu ook massaal PVV gestemd. De Schilderswijk, Transvaal en Bouwlust en Vrederust hielden wel vast aan DENK, al werd die partij daar wel direct gevolgd door de PVV.
Vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is te zien dat in de wijken waar Hart voor Den Haag groot werd, nu veel op de PVV en VVD werd gestemd. Hoewel voorman Richard de Mos werkzaam is bij BVNL, deed deze partij het niet opvallend beter in Den Haag dan elders. In de wijken waar Hart voor Den Haag de grootste partij tijdens de raadsverkiezingen van afgelopen jaar, zijn nu de PVV en de VVD de grootste. Stadsdeel Loosduinen en de wijk Scheveningen gingen naar de VVD, in de andere wijken deed de PVV het heel goed.

Opkomst

De opkomst was dit jaar iets lager dan in 2021 en daalde van 72 procent in 2021 naar 69 procent vorige week. Wel opvallend is de opkomst in stadsdeel Scheveningen. In 2021 kwam daar nog 77 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Dit jaar nam dat toe naar 88 procent. Wijken die eruit springen zijn Duindorp en Duinoord en het Geuzen- en Statenkwartier waar de opkomst met 30 procent toenam. In de wijk Scheveningen zelf werd daarentegen juist minder gestemd, een daling van 20 procent.
De opkomst bij landelijke verkiezingen is vaak hoger dan bij de gemeenteraadsverkiezingen en ook dit jaar lag de opkomst 25 procent hoger dan in 2022. Vooral in het Haagse Hout, Scheveningen en Leidschenveen-Ypenburg kwamen meer mensen hun stem uitbrengen. In Haagse Hout was de opkomst zelfs 35 procent hoger, van 52 naar 87 procent.
Stadsdelen Loosduinen, Segbroek en het Centrum zagen een kleinere, maar toch substantiële toename in opkomst. In deze stadsdelen werd er 20 procent meer gestemd dan bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Compleet andere wijk

Omdat je niet meer verplicht bent om in je eigen stembureau een vakje rood te maken, kan het gebeuren dat mensen in een compleet andere wijk stemmen. Daardoor zijn er soms bijzondere opkomstpercentages te zien. Een voorbeeld daarvan is het Van Stolkenpark en Scheveningse Bosjes: dat gebied had een opkomstpercentage van 150 procent, een groei van 70 procent ten opzichte van 2021. Hetzelfde beeld in Bezuidenhout, waar het opkomstpercentage bijna 120 procent was.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!