OM eist taakstraf en beroepsverbod tegen schipper na dood 12-jarige Tara

Het schip met de gebroken mast
Het schip met de gebroken mast © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van zes maanden en een beroepsverbod van 2,5 jaar tegen een 49-jarige schipper uit Harlingen wegens dood door schuld. Daan V. is de eigenaar van het zeilschip waarop de 12-jarige Tara uit Den Haag om het leven kwam bij een ongeluk met de giek. Het houtwerk brak tijdens het zeilen doormidden en raakte het meisje op haar hoofd. Ze overleed ter plaatse.
Tara was op zeilkamp met haar school. Op de Waddenzee ging het mis. De oorzaak van de breuk in de giek bleek te liggen in houtrot van binnenuit. Het was niet de eerste keer dat er een ongeluk gebeurde op een schip van de zogeheten bruine vloot, de historische zeilschepen die veel worden gebruikt voor rondvaarten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde al meerdere malen dat er problemen zijn met de vloot.
De houtrot was aan de buitenkant niet te zien, maar wel zaten er zichtbare scheuren in de giek. Daar had de schipper volgens het OM alerter op moeten zijn. Daarom is hij volgens het OM aansprakelijk voor het ongeluk.

'Een grote leegte'

De ouders van Tara zeiden in hun slachtofferverklaring: 'Tara laat een grote leegte achter, een gapend gat. Dat valt nooit te repareren. Het feit dat je als ouders, broers en zus een deksel op een kist moet plaatsen doet zoveel pijn.'
De ouders lieten eerder al weten dat ze het onverteerbaar vinden dat V., met een gerepareerd schip, weer rondvaarten doet. Deze donderdagmiddag pleiten ze voor een beroepsverbod voor de schipper.

Schipper loopt bij traumapsycholoog

Beide ouders werken in het onderwijs. Ze zeggen: 'We voelen allebei de verantwoordelijkheid als je zorg draagt voor het kostbaarste bezit van een ander.' Ze vinden dat V. die verantwoordelijkheid op de zitting niet neemt.
V. vertelde tegen de rechtbank dat hij heeft overwogen om te stoppen, maar 'dat je niet zomaar kan stoppen en de boel verkopen'. Hij wil het oordeel van de rechtbank afwachten voor hij dat besluit neemt. De schipper zei dat hij zich nog steeds afvraagt wat hij had kunnen en moeten doen om het ongeluk te voorkomen. Hij loopt daarvoor bij een traumapsycholoog.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!