Gemeente wil betere doorstroom van senioren naar kleinere woningen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Jack Finnigan (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente wil de doorstroom van ouderen naar seniorenwoningen stimuleren. Dit om de druk op de Haagse woningmarkt, vooral de sociale huursector, te verlagen. Senioren wonen vaak nog in gezinswoningen, ondanks dat die huizen veelal te groot voor hen zijn geworden. Door meer informatie aan te bieden en voorrangsregels hoopt de gemeente meer woningen voor starters en gezinnen vrij te maken.
'Voor senioren is het vaak een grote stap om te verhuizen, terwijl een woning passend bij hun behoefte en zorgvraag juist kan bijdragen aan een fijne thuisbasis', aldus wethouder Martijn Balster (PvdA, huisvesting). 'Met deze mogelijkheden hopen we ouderen dan ook te stimuleren om door te stromen. Zo komen er ook weer woningen vrij voor grotere gezinnen en andere woningzoekenden en dat is van groot belang met een woningmarkt die nog steeds enorm onder druk staat.'
Om deze doorstroom te stimuleren, biedt de gemeente een aantal mogelijkheden aan. De hoofdlijn is het informeren van de doelgroep. Met informatiebijeenkomsten en een nieuwe website eind dit jaar wil de gemeente ouderen een beter beeld geven van de opties die zij hebben. Zo moet duidelijk worden gemaakt dat seniorenwoningen een betere toegankelijkheid bieden voor wat oudere mensen en dat er lokale voorrangsregels zijn waardoor zij makkelijker een woning kunnen krijgen.

Gelijkvloers met een lift in lobby

De voorrangsregels gelden voor senioren die op dit moment ook in een sociale huurwoning wonen, maar die eigenlijk niet helemaal meer bij hen past.. Als de bewoners dan ouder zijn dan 65 jaar krijgen zij voorrang op een seniorenwoning via het sociale huurplatform Woonnet Haaglanden. De woningen die corporaties aan deze mensen aanbieden zijn gelijkvloers, hebben een lift in het complex en zijn toekomstbestendiger.
Woningcorporatie Staedion introduceert hiernaast ook een nieuw project aan de Wenckebachstraat voor senioren. Het voormalige verzorgingstehuis dat hier stond, wordt omgebouwd tot nieuwe en duurzame woningen voor ouderen. Ook in het nieuwbouwproject aan de Betje Wolffstraat dat vrijdagmiddag wordt opgeleverd, zijn seniorenwoningen aanwezig. Hiervoor wordt samengewerkt met maatschappelijke organisaties in de wijk.

Doorstroommakelaar

De inzet op doorstroming hangt samen met de grote druk op de sociale huursector en de woningnood die daarmee gepaard gaat. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders dat een derde van de grotere sociale huurwoningen - dit zijn woningen met vijf of meer kamers - worden bewoond door 75-plussers. Hierdoor wordt ruim twintig procent van de woonvoorraad niet optimaal benut volgens het college.
Op dit moment wordt er al ingezet op het stimuleren van de doorstroom, maar dit wil het college doorzetten en verduidelijken. Een gemeentelijke doorstroommakelaar helpt met het vinden van een woning en worden er al informatiebijeenkomsten georganiseerd waarbij ouderen vragen kunnen stellen en contact kunnen opnemen met deze makelaar. Ook zijn er verschillende organisaties, zoals wijkteams en welzijnsorganisaties aanwezig om hulp te bieden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!