Sintvoorieder1 wordt écht Sintvanieder1: de een na de ander brengt cadeaus

Blije gezichten van de medewerkers van de Stichting Sintvoorieder1 en Den Haag FM en Omroep West
Blije gezichten van de medewerkers van de Stichting Sintvoorieder1 en Den Haag FM en Omroep West © Den Haag FM
DEN HAAG - Jelle besloot dat het tijd was om zijn bijzondere collectie miniatuur Ferrari’s weg te geven. Dus kwam hij met twee winkelwagens vol autootjes naar de kringloopwinkel in Rijswijk. Georgina en haar vader Brian wilden ook graag iets doen. Zij liepen vandaag de Centrale Bibliotheek aan het Spui binnen met een kar vol cadeaus. Gewoon, van hun eigen geld gekocht, vertelt Brian nuchter.
Het zijn dit soort momenten die de actie Sintvooriedereen1 bijzonder maken. Ieder kind moet een cadeautje kunnen krijgen. En iedereen doet mee om dat mogelijk te maken. Sintvoorieder1 wordt zo eigenlijk ook Sintvaniedereen1.
En het is ook mooi om tijdens zo’n actie een streefgetal te hebben. Het doel is om vrijdagavond om 19.00 maar liefst 50.000 cadeaus te hebben opgehaald. Monique van de Stichting Sintvoorieder1 maakte donderdagavond met nog 24 uur te gaan bekend dat het aantal na vier dagen actie op 39.360 staat. Zij is vol vertrouwen dat het helemaal in orde gaat komen, vertelt zij live in de uitzending aan presentatoren Rob (Den Haag FM) en Bas (Omroep West). 'Als ik zie hoeveel mooie mensen er zijn, komt dat goed.'

Druk

In de bibliotheek én bij al die andere inleverpunten in de hele regio was het vandaag druk. Sterker: erg druk. Bijvoorbeeld ook in Gouda waar nu voor het eerste cadeaus konden worden ingeleverd. Monique: 'Het gaat daar als een speer.' Hoeveel pakjes er precies liggen te wachten op al die andere plekken, horen we vrijdagmorgen.
Tassen vol cadeautjes bij ROC Mondriaan
Tassen vol cadeautjes bij ROC Mondriaan © Den Haag FM
Donderdagmorgen begon de dag al goed. De voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, komt heel veel mooie cadeaus brengen. Even later verschijnt ook de Haagse wethouder Robert van Asten, die verantwoordelijk is voor bibliotheken. Hij heeft natuurlijk boeken meegenomen. Daarna komt Marianne met wol. Vervolgens rijden bolderkallen en een steekkarretje vol dozen binnen. Wendy en Petra blijken al sinds de actie van vorig jaar bezig met inzamelen. 'We hebben het zelf goed, maar dat is niet voor alle kinderen zo,' verklaren zij hun aanwezigheid.

Blij maken

Zo gaat het maar door: presentatrice Shelly Sterk, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, wethouder Saskia Bruines, musicalster René van Kooten, demissionair minister Carola Schouten: allemaal willen ze heel graag kinderen die het minder goed hebben getroffen heel blij maken.
Armoedeminister Carola Schouten met vrijwilligers van Sintvoorieder1
Armoedeminister Carola Schouten met vrijwilligers van Sintvoorieder1 © Den Haag FM
Dan zijn er ook nog de leerlingen van ROC Mondriaan. Die hebben maar liefst 2500 pakjes bij elkaar weten te sprokkelen. Aan verslaggever Judith vertellen de studenten Arda en Irem dat zij uit eigen ervaring weten hoe het is om in armoede op te groeien. 'Ik kreeg zelf weinig cadeaus. Misschien toen ik vijf jaar was voor het eerst.'

Laatste dag

Vrijdag is de laatste dag dat cadeaus kunnen worden ingeleverd. Ook dan komen er weer veel leuke en interessante gasten langs. Van 6.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds wordt er dan ook weer live radio gemaakt door Den Haag FM en Omroep West.
Je vindt hier een checklist voor als je een cadeau wilt doneren. Deze worden door tussenkomst van maatschappelijke partners, zoals de voedselbanken en (crisis-)opvanghuizen, aan kinderen uitgereikt die normaal gesproken geen cadeau op 5 december zouden ontvangen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!