Noodopvang voor honderd tot 120 asielzoekers in NH hotel Kijkduin

Het NH Atlantic in Kijkduin
Het NH Atlantic in Kijkduin © DenHaag.com
DEN HAAG - Het Hotel NH Atlantic in Kijkduin gaat onderdak bieden aan honderd tot 120 asielzoekers. De reden daarvoor is dat dit weekeinde een 'acute situatie' dreigt te ontstaan bij het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel waardoor asielzoekers die zich daar melden anders in het gras moeten slapen. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen zaterdagmiddag aan de gemeenteraad.
In de brief schetst hij dat de het aanmeldcentrum in Ter Apel opnieuw aan de maximumcapaciteit zit. Gevolg zou zijn dat asielzoekers buiten moeten overnachten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het college van burgemeester en wethouders daarom vrijdagavond gevraagd om in te stemmen met de opvang van honderd tot 120 geregistreerde asielzoekers in het hotel in Kijkduin.
De asielzoekers komen al morgen naar Den Haag. Zij blijven tot uiterlijk 15 januari 2024. De precieze hoeveelheid hangt af van hoeveel mensen zich in ons land melden. Voor het COA zijn er vijftig tot zestig kamers in het hotel beschikbaar.

Geen kinderen

De groep die hier wordt opgevangen bestaat volwassen mannen, vrouwen en stellen. Er worden geen kinderen opgevangen, aldus de burgemeester. Het COA draagt zorg voor de begeleiding van de groep en krijgt daarbij hulp van het Rode Kruis.
Van Zanen: 'Vanwege de zeer acute situatie heeft het college ingestemd met het verzoek tot medewerking. Het COA is verantwoordelijk voor de organisatie van de opvang en de kosten en maakt hierover de afspraken met het hotel.' Buurtbewoners worden nog dit weekeinde per brief op de hoogte gesteld van de tijdelijke opvang.

'Voldongen feit'

De oppositie in de Haagse gemeenteraad is onaangenaam verrast door het besluit van het college. 'Hoe verzin je het. In het hart van onze familie badplaats Kijkduin. En de bewoners? Die 'stellen we nog dit weekend op de hoogte'. Van het voldongen feit, welteverstaan', aldus VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg.
De grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag, is 'woedend' vanwege de opvang. 'Dat opvanglocaties dé natte droom is voor de bestuurders van het college van D66, GroenLinks/PvdA, CDA, PvdD en DENK snappen wij, maar in meerderheid is de Nederlandse bevolking, dus ook in Den Haag, tégen méér opvang van asielzoekers. Wanneer gaat er eens geluisterd worden naar de wil van het volk?', aldus raadslid Coen Bom in een verklaring.
Hij eist dat het college stopt 'met het bij de Haagse inwoners door de strot duwen van meer en meer asielopvang'. Bom wil een spoeddebat over de opvang.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!