'Onzichtbare helden' in het zonnetje gezet: De stad bloeit dankzij hen

De winnaars van de Haagse Vrijwilligersprijzen 2023
De winnaars van de Haagse Vrijwilligersprijzen 2023 © gemeente Den Haag
DEN HAAG - De inzet van vrijwilligers is essentieel voor de stad. 'Hun inzet is onmeetbaar en van onschatbare waarde.' Dat zei wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks, zorg) afgelopen weekeinde tijdens de uitreiking van de Haagse Vrijwilligersprijzen 2023.
Volgens de wethouder 'bloeit' Den Haag dankzij de onmisbare inzet van vrijwilligers. De stad is dan ook trots op hun toewijding en betrokkenheid, zei Vavier. 'Want in onze stad zijn zij de onzichtbare helden die de gemeenschap verbinden. Samen bouwen we aan een sterker en hechter Den Haag. Wij hebben ze keihard nodig, en hun is onmeetbaar en van onschatbare waarde.'
Dit jaar kwamen er 62 unieke aanmeldingen binnen voor de persoonlijke prijzen. De jury koos vijftien kanshebbers, drie per categorie. Dertien wilden ook echt in aanmerking komen voor deze prijs. Tijdens de uitreiking is per categorie één winnaar gekozen.

Buurt & Omgeving

Mehmet Yildiz (stadsdeel Laak): hij zet zich in voor een schoon en veilig Laak, is actief voor meerdere stichtingen en is wijkambassadeur. Stichting Veilig Spoorwijk, Stichting Mescidi Kuba en Schone wijk Spoorwijk kunnen op zijn inzet rekenen.

Sport

Marion Vaalburg (stadsbreed): zij zet zich al zestig jaar in om kinderen te leren niet bang te zijn in het water. Als gezicht van zwemvereniging HZ Zian heeft zij meerdere generaties van dezelfde families langs zien komen en les gegeven.

Zorg & Welzijn

Hassan Mbasso (stadsdeel Centrum): hij zet zich bij STEK onvermoeibaar in voor mensen in de marge van de samenleving. 'Hij doet eigenlijk teveel.' Mbasso geeft fietslessen, helpt bij Voedselbank uitgiftepunten, bezorgt pakketten en haalt spullen op per bakfiets, is mantelzorger en kan goed klussen.

Cultuur

Miquel Tremor (stadsdeel Laak/Haagse Hout): hij zet zich in voor meer kunst en cultuur. Hij draagt zo bij aan de levensvreugde voor bijzondere doelgroepen. Bijvoorbeeld ouderen met dementie en daklozen. Hij doet dit in de wijken Laak en Mariahoeve.

Ontwikkeling & Jeugd

Joyce Tjong Akiet (stadsdeel Laak): zij zet zich al jaren in met veel plezier en passie om de kwetsbare kinderen met een leerachterstand uit Laak te helpen met bijles en huiswerkbegeleiding. Dat doet zij in de buurthuizen van Wijkz in Laak. Dankzij de hulp van Joyce presteren de kinderen beter op school.

Teamprijs

Naast persoonlijke prijzen, werd er ook een voor een compleet team uitgereikt. Dat ging naar Bij Betje. Volgens de jury zijn deze vrijwilligers superbelangrijk voor Moerwijk, een wijk die deze hulp heel hard nodig heeft en veel uitdagingen kent op het gebied van armoede, eenzaamheid en slechte woningen. Bij Betje zet zich met een klein team in voor diverse activiteiten zoals koken voor (eenzame) ouderen, activiteiten organiseren en het maken van schoolontbijtjes voor negentig gezinnen.
Met de keuze voor dit team wil de jury ook zorgen voor meer bewustzijn dat veel kinderen in Den Haag zonder ontbijt naar school gaan. Extra waardering krijgt dit team omdat de gebruikers van de hulp van Bij Betje zelf ook vrijwilliger zijn geworden.

Winnende organisaties

De eerste prijs Haagse Vrijwilligersorganisatie van 2023 is uitgereikt aan Nour+. Deze organisatie is pas 2 jaar actief, maar doet al veel activiteiten voor veel verschillende mensen, met name in de wijken Moerwijk, Bouwlust en Vrederust. Waar de organisatie vooral naar streeft is dat de vrijwilligers (weer) een onderdeel worden in de samenleving. Vrijwilligers krijgen kansen zich te ontwikkelen en hun enthousiasme is daarom beloond. De winnaar van de eerste prijs ontvangt 2.000 euro.
De tweede prijs ging naar het Straat Consulaat. Een organisatie die dak- en thuisloze mensen helpt. De persoonlijke en professionele ontwikkeling van de vrijwilligers is daarbij hun kracht. Straat Consulaat krijgt daarvoor duizend euro.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!