Flexwerkplekken schieten als paddenstoelen uit de grond: 'Ik ben hier productief'

Om zichzelf beter te kunnen focussen gaat Clara Sharell graag naar een flexwerkplek
Om zichzelf beter te kunnen focussen gaat Clara Sharell graag naar een flexwerkplek © Judith Tielemans
DEN HAAG - Een plek waar anderen aan het werk zijn, zodat je mensen om je heen hebt zonder dat het daadwerkelijk je collega's zijn. Dat is iets waar veel zzp'ers naar verlangen. De flexwerkplekken blijven dan ook groeien in onze stad. Zo zijn er in het laatste half jaar alweer twee gedeelde werkruimtes bijgekomen, waar zowel zzp'ers als kleine ondernemingen zich kunnen vestigen.
De Koninginnegracht in onze stad voegt met de flexibele werkplek Clockwise een nieuwe toe aan het rijtje. Ook The Villy the Roofs, waar je zowel kan ontbijten als flexwerken, is sinds september geopend aan het Maria Stuartplein achter station Den Haag Centraal.
De bezetting van privékantoren is wereldwijd gestegen van 68,1 procent naar 81,2 procent, vergeleken met een bezettingsgraad van 81,4 procent vóór de pandemie. Eén van de redenen dat zzp'ers verlangen naar een werkplek, is omdat zij het lastig vinden om zich thuis te concentreren. 'Bovendien hebben ze hier lekkere koffie', vertelt Clara Sharell in het House of Tribes café. 'Ik ben hier productief.'
'Thuis ga ik toch eerder schoonmaken of andere dingen doen' | Clara Sharell, student fotografie
Als student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (KABK) is het voor haar handig om af en toe op andere plekken te werken. 'Thuis ga ik toch eerder schoonmaken of andere dingen doen.' Dat er ook andere mensen aan het werk zijn bij de koffiezaak, werkt voor haar goed. 'Soms werk ik ook in de Centrale Bibliotheek. Dat is dicht bij mijn huis. Ik vind Amare ook een fijne plek om te werken en bovendien gezellig, omdat mijn vriend daar aan het conservatorium studeert', vertelt ze grijzend, terwijl ze voorbereidingen treft voor een talkshow.
Een van de ruimtes bij de nieuwe werkplek Clockwise
Een van de ruimtes bij de nieuwe werkplek Clockwise © Judith Tielemans
Sinds de coronapandemie is er steeds vaker vraag naar flexibele flexwerkplekken. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat technologiebedrijven een belangrijke rol spelen met 35 procent van die vraag. 'Bij ons kunnen ondernemers een ruimte huren en die compleet eigen maken', vertelt Alexandra Livesey., die aan het hoofd staat van de internationale aanbieder voor flexwerkplekken. 'Als je bepaalde kleuren aan de muur wilt, kunnen wij dat regelen.'
'Ik vind het fijn om mensen om me heen te hebben' | Philippe, beleidsmedewerker Gemeente Den Haag
Maar ook zzp'ers zijn hier welkom. 'We krijgen veel ICT'ers over de vloer en advocaten. En we hebben een aantal freelancers die voor goede doelen werken.' Om het voor freelancers zo fijn mogelijk te maken, kunnen zij onder meer hun telefoongesprek in een geluiddicht hok voeren, mogen zij gebruik maken van een 'club lounge' en is er een ruimte om evenementen te organiseren. Een flexplek huren kost 300 euro per maand voor zzp'ers, een privéruimte 440 euro.
Iemand die vaak wisselt van zijn kantoor bij de Gemeente Den Haag naar verschillende werkplekken in de stad, is Philippe. 'Ik vind het fijn om mensen om me heen te hebben, maar niet te veel', vertelt de beleidsmedewerker vanachter zijn laptop bij het House of Tribes café. 'Ik moet me goed kunnen concentreren. Ik zit meestal hier of bij Bartine. Daar hebben ze lekkere koffie.'

Flexwerkplekken vooral populair onder grote bedrijven

Toch blijkt dat het overgrote deel van de wereldwijde vraag vooral afkomstig is van grote bedrijven: 42 procent om precies te zijn. Om duidelijk te maken waarom veel mensen nou zo graag gebruik maken van een gedeelde werkplek, maakt Alexandra van Clockwise een vergelijking.
'Je kunt ook zelf Thais of Indonesisch proberen te maken thuis, maar als je naar een restaurant gaat waar zij daar in gespecialiseerd zijn, gaat het beter smaken. Datzelfde doen wij met flexwerkplekken: wij maken voor jou de juiste werkruimte.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!