Ouderen al weken in de kou door kapotte cv-ketels: 'Weten niet wanneer het wordt opgelost'

De ouderen zitten al 2,5 week in de kou
De ouderen zitten al 2,5 week in de kou © Omroep West
DEN HAAG - Al 2,5 week zitten ze in de kou: bij de bewoners van dertien woningen aan het Drentheplantsoen doet de verwarming het niet meer. Buren Beb van der Vliet en Harry Westmaas balen van woningcorporatie Hof Wonen. Ze weten ondertussen nog steeds niet wanneer de problemen zijn opgelost en hebben het koud deze dagen.
Bij het installeren van nieuwe cv-ketels ging het mis. Nadat de nieuwe ketels werden aangezet, gingen de koolmonoxidealarmen in de nacht van 11 op 12 november af. De bewoners werden wakker gemaakt door de politie en de brandweer, de woningen werden ontruimd. Sindsdien staan de ketels daarom uit, uit voorzorg. 'Als de zon niet schijnt, is het in mijn kamer 15 graden', zegt Westmaas.
Dinsdag heeft hij het gelukkig minder koud. 'Maar dat is vooral omdat de zon vandaag schijnt', gaat de bewoner van de flat verder. Ook Beb van der Vliet heeft flink last van de kou. 'Ik heb reuma, dus dan doen je gewrichten hartstikke veel pijn natuurlijk', vertelt zij vanuit haar stoel, waar haar jas op de zitleuning hangt. 'Als je vanuit je scootmobiel in deze kou terecht komt, ben je gewoon ten einde raad.'

'Is natuurlijk beter dan niets'

Volgens Westmaas zat het koolmonoxidelek op de zevende etage. Alle ketels die boven de zevende verdieping zijn aangesloten, zijn daarom uitgezet. 'Ze mogen niet worden aangezet, omdat dan het risico bestaat dat wij ook koolmonoxide in onze woningen krijgen.'
Om de bewoners toch niet helemaal in de kou te laten zitten, heeft woningcorporatie Hof Wonen elektrische kachels geleverd aan de bewoners. Maar dat zorgt er niet voor dat het flink warmer wordt in het huis. 'Het is natuurlijk beter dan niets, maar ook dat is niet ideaal. Ik krijg er hoofdpijn van, want het is alleen maar droge warmte natuurlijk', vertelt Van Der Vliet.

Oplossing nog niet gevonden

Hof Wonen laat weten te werken aan een oplossing, maar weet nog niet wanneer de verwarming gerepareerd is. 'We werken samen met onze partner aan een plan. Het plan vereist een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering en wordt persoonlijk met bewoners gedeeld', meldt een woordvoerder.
Ook de bewoners hebben tot nu toe maar weinig duidelijkheid van de woningcorporatie. Zij weten niet wanneer de problemen opgelost zijn.'Ze hopen voor de kerst, maar dat is erg onzeker', zegt Van Der Vliet. Westmaas vult aan: 'Als we nou gewoon iets zouden horen, een zeker tijdsbestek, dan zou je er naartoe kunnen leven.'

Bewoners nog in de kou

Maar voorlopig zitten de buren dus nog in de kou. Ze hopen in elk geval dat de problemen in januari zijn opgelost, maar ze zien het somber in. 'Alle bewoners van de zevende tot de dertiende verdiepingen moeten thuis zijn om de problemen op te laten lossen, zie dat maar eens voor elkaar te krijgen.'
De woningcorporatie zegt tot slot begrip te hebben voor de zorgen van de bewoners. 'We begrijpen de overlast en vinden dit erg vervelend. We helpen bewoners zo goed mogelijk bij vragen en behoeften. En blijven hen persoonlijk op de hoogte houden', besluit de woordvoerder.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!