Ruim twee miljoen steun voor culturele instellingen 'in financiële nood'

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het college trek ruim twee miljoen euro uit voor steun aan culturele instellingen in de stad. Dat doet het omdat de hoge energieprijzen, inflatie, de nasleep van corona en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt nog altijd invloed hebben op de sector. De noodsteunregeling voor 2023 heeft een budget van 1,3 miljoen euro, in 2024 is er maximaal 750.000 euro beschikbaar.
Culturele instellingen met een exploitatietekort en zonder buffer kunnen een aanvraag doen voor de steun. Dan moeten ze wel een herstelplan aanleveren. In dat plan moet naar voren komen hoe de continuïteit de komende jaren wordt geborgd.
Per instelling kan er dit jaar maximaal een half miljoen aangevraagd worden, al mag de aanvraag niet hoger zijn dan het exploitatietekort minus de beschikbare buffer voor onverwachte financiële situaties. Wanneer er in totaal meer wordt aangevraagd dat het beschikbare budget, zal het naar rato worden verdeeld.
Aanvragen voor de regeling om een tekort in 2023 te helpen dekken kunnen ingediend worden tussen 29 november en 21 december 2023. Aanvragen voor 2024 kunnen gedaan worden tussen 1 juli en 1 oktober 2024.
'Kunst en cultuur hebben de kracht om mensen te verbinden, te ontroeren en te inspireren. We willen natuurlijk voor Den Haag dat het rijke aanbod behouden blijft en voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten', zegt cultuurwethouder Saskia Bruines. 'Ik ben blij dat we deze noodsteun kunnen verstrekken aan Haagse culturele instellingen die in financiële nood zitten.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!