Statiegeldflesjes naast de prullenbak: doneerringen geïnstalleerd

Tijdens de proef hangen 32 doneerringen in de binnenstad
Tijdens de proef hangen 32 doneerringen in de binnenstad © Den Haag FM
DEN HAAG - Wie een petflesje of blikje drinken in het centrum koopt, hoeft dit voortaan niet meer zomaar weg te gooien of mee te nemen naar huis als het leeg is. Naast de prullenbakken hangen sinds vorige week doneerringen waarin je statiegeldflesjes en blikjes kan neerzetten. Dit voorkomt dat mensen in de bakken op zoek moeten om statiegeld bij elkaar te sprokkelen.
Als je kleine plastic flesjes en blikjes weer bij de winkel inlevert, kan je tegenwoordig ook statiegeld krijgen. Maar in de praktijk blijkt dat mensen in het centrum ze vaak niet meenemen. Hierdoor belanden veel flesjes en blikjes nog in de prullenbak. Met als gevolg dat mensen die op zoek zijn naar de flesjes of blikjes voor het statiegeld in de bakken moeten graven.
Om het grabbelen te voorkomen, is de gemeente nu begonnen met een proef met doneerringen. Mede op initiatief van de ChristenUnie/SGP hangen deze aan een aantal prullenbakken in de stad om het scheiden van statiegeldflesjes en blikjes aan te moedigen.

Binnenstad

Omdat het nog een proef is, heeft de gemeente ervoor gekozen om ze in de binnenstad op te hangen vanwege de hoeveelheid bezoekers. De ringen hangen in de omgeving van het Plein, de Korte Poten, de Turfmarkt en het gebied rond het centraal station.
In het totaal zijn er 32 doneerringen geplaatst. Als de proef goed bevalt, komen ze misschien ook in andere delen van de stad te hangen. De verwachting is dat het aantal bezoekers hierbij de leidraad is en dat voor uitbreiding wordt gekeken naar drukke plekken, zoals de boulevard.

Afvalvoorlichters

De gemeente gaat vanaf volgende week meten hoe de doneerringen worden gebruikt. Zo moet duidelijk worden wat het effect is. Ook worden 'afvalvoorlichters' ingezet om mensen op straat te informeren over de ringen. Verder gaat de gemeente via sociale media over het nieuwe systeem berichten.
Initiatiefnemer Elisa van Vliet van ChristenUnie/SGP, die zich samen met D66 en Partij voor de Dieren heeft ingezet voor het plaatsen van de doneerringen, zei eerder al tegen Den Haag FM dat zij blij is met de proef. 'Het is mensonterend dat mensen op zoek moeten in de prullenbak', aldus van Vliet. 'We hopen dat de pilot bevalt en we ze in de toekomst door de hele stad kunnen vinden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!