Man die Ans overreed na beroving zegt dat hij haar niet zag

Ans viert haar 77ste verjaardag in het ziekenhuis
Ans viert haar 77ste verjaardag in het ziekenhuis © Omroep West
DEN HAAG - De man die begin augustus de 76-jarige Ans beroofde van haar handtas en haar daarna overreed, beweert dat hij haar niet heeft gezien toen hij wegreed. Dat zei zijn advocaat woensdag bij de eerste pro forma-zitting voor de Haagse rechtbank tegen de 41-jarige Hamse D. uit Poortugaal. De verdachte zelf was er niet bij.
Het Openbaar Ministerie en de familie van het slachtoffer geloven niks van de verklaring van de verdachte. 'Onbegrijpelijk. Ze heeft geroepen, is achter hem aangelopen, voor zijn auto gesprongen. Het kan niet dat hij haar niet heeft gezien', aldus de dochter van Ans, Désirée van de Bos.
Ook persofficier van justitie Martine Groeneveld noemt de verklaring ongeloofwaardig: 'Ans stond echt voor de motorkap, face to face met de bestuurder. Dan is het ongeloofwaardig dat je haar niet hebt gezien.'

Verdachte opnieuw verhoren

Volgens de raadsman van D. heeft zijn cliënt dit nooit gewild. 'Hij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd en hij is blij dat ze het kan navertellen, want het had veel erger kunnen aflopen.' De advocaat wil dat D. nog een keer wordt verhoord, omdat de verdachte tot nog toe weinig inhoudelijks heeft verklaard en hij dat wel wil doen. De rechtbank wees dat verzoek toe, meldt Omroep West.
Verder is D. aangemeld voor psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daar kan hij over ongeveer twaalf weken terecht. Het onderzoek in het PBC duurt zes weken, het maken van de rapportage nog eens zes weken. Dat betekent dat de zaak pas op zijn vroegst in het voorjaar inhoudelijk kan worden behandeld.

Handtas

Ans werd op 16 augustus beroofd van haar handtas toen ze het winkelcentrum aan het De Savornin Lohmanplein in Bohemen en Meer en Bos uitkwam.
De officier van justitie omschreef wat er daarna gebeurde: 'Ze bedacht zich geen moment en rende zonder haar rollator achter hem aan. Samen met een omstander probeerde ze hem tot stoppen te dwingen. Maar hij reed tegen haar aan. Daardoor viel ze met een smak op de weg. Hij gaf gas en reed over haar onderbenen.'

'Het gaat niet zo goed'

Een aantal omstanders zag het gebeuren. De officier zei er tijdens de zitting over: 'De omstanders waren ontdaan, en zelfs de agenten waren diep onder de indruk van wat ze zagen. Het is een wonder dat ze het heeft overleefd en dat ze haar benen nog heeft.'
Met Ans gaat het nog niet goed, zo vertelde haar dochter na afloop van de zitting: 'We hebben de impact misschien ook wel een beetje onderschat. Dat we hoopten dat ze na een maand weer vrolijk rond zou lopen. Nou, dat is absoluut niet het geval. Ze kan ook niet meer terug naar haar eigen huis. Haar wonden genezen wel, maar ze is nog steeds heel erg angstig en dat heeft een enorme weerslag op haar. We zijn daar heel erg verdrietig over.'

Gemengde gevoelens

Van de Bos heeft gemengde gevoelens over de zitting van woensdag. 'Het was spannend om te zien of de verdachte erbij zou zijn. Dat was niet het geval. Aan de ene kant is dat een opluchting, aan de andere kant had ik hem ook wel in de ogen willen kijken om gewoon te zien: wie ben jij nou dat je zoiets doet.'
Haar man is daarnaast blij dat D. in voorarrest blijft. 'Het is voor ons als familie belangrijk dat hij vastzit, om de samenleving te beschermen tegen hem.' De zaak gaat waarschijnlijk verder op 6 februari volgend jaar, als alle partijen die dag kunnen.
Hamse D. wordt voor in totaal vijf verschillende feiten vervolgd. Het zwaarste feit is poging tot doodslag op Ans. Daarnaast is hij aangeklaagd voor een woninginbraak in Den Haag waarbij hij de sleutels stal van de auto waarmee hij Ans aanreed. Ook de diefstal van de auto is hem ten laste gelegd. Daarnaast de gewelddadige beroving van Ans en het verlaten van de plaats van het ongeluk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!