Hart voor Den Haag wil wethouder Martijn Balster (PvdA) wegsturen: 'Geen enkel vertrouwen meer'

Wethouder Martijn Balster (PvdA)
Wethouder Martijn Balster (PvdA) © Valerie Kuypers
DEN HAAG - De grootste partij in de gemeenteraad, Hart voor Den Haag, is klaar met wethouder Martijn Balster (PvdA). De partij is het niet eens met de manier waarop Balster omgaat met bouwprojecten in de stad en vindt de problemen bij bouwproject Levels in Moerwijk de druppel die de emmer doet overlopen. Donderdagmiddag tijdens de gemeenteraadsvergadering dient de partij een motie van wantrouwen tegen Balster in.
Volgens Hart voor Den Haag heeft Balster 'zijn portefeuille niet onder controle'. Voor de partij zijn de excuses die wethouder Balster eerder deze maand aanbood niet voldoende. Mocht de motie worden aangenomen, dan betekent het dat Balster zijn werk als wethouder moet neerleggen.
Redenen voor de motie zijn de problemen rondom bouwproject Levels in Moerwijk. Eerder deze maand bleek opeens dat toekomstige huurders van de sociale woningen in het complex geen recht hebben op een parkeerplaats. De wethouder bood zijn excuses aan en heeft een nieuwe regeling getroffen, maar dit heeft Hart voor Den Haag niet gerustgesteld. 'De wethouder heeft bij de realisatie van wooncomplex Levels in Moerwijk de raad niet actief en onvoldoende geïnformeerd. Daarnaast zadelt hij armlastig Moerwijk op met betaald parkeren,' aldus raadslid Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag in een verklaring.

Te weinig gebouwd

Bouwproject Levels is maar een van de voorbeelden van slecht beleid, stelt Hart voor Den Haag. De partij is teleurgesteld in het aantal nieuwe woningen in de stad en de vertraging die optreedt bij de bouw ervan. 'De bouwambities waar Balster zo hoog over opgaf, worden met voeten getreden', aldus Dubbelaar. 'Van de 4.000 beloofde woningen per jaar, worden er dit jaar nog geen 2.000 gehaald.'
Het is niet de eerste keer dat een deel van de raad geen vertrouwen in de wethouder meer heeft. In 2021 diende de oppositie ook al een motie van wantrouwen in. Toen naar aanleiding van het achterhouden van informatie over het bouwproject in de Dreven, Gaarden en Zichten. Destijds kreeg die motie niet voldoende stemmen. Hart voor Den Haag hoopt ditmaal op meer steun. 'Wij hebben er op geen enkele manier vertrouwen in dat de wethouder nog gaat leveren op deze voor de stad zo belangrijke portefeuille.'
Of de motie het gaat halen, is nog maar de vraag. Andere partijen hebben er op dit moment nog geen handtekening onder gezet. Wel dient de hele oppositie, onder leiding van de SP, ook een motie van treurnis in tegen Balster vanwege de problemen rondom bouwproject Levels.

Ondernemers

Tijdens de raadsvergadering wordt ook gesproken over regeling voor nadeelcompensatie voor ondernemers. Deze regeling is in het leven geroepen voor bijvoorbeeld winkels die problemen ervaren door werkzaamheden in opdracht van de gemeente, zoals wegwerkzaamheden. Raadsleden bekommeren zich al een aantal maanden over de getroffen ondernemers die veel moeite ervaren in het aanvragen van de compensatie.
Hart voor Den Haag-raadslid Ralf Sluijs doet dan ook nog een laatste handreiking aan wethouder Saskia Bruines (D66, economische zaken) met de vraag of ondernemers een voorschot kunnen ontvangen zodat zij de periode van de aanvraag kunnen overbruggen. Als dit verzoek geen steun krijgt, dan wil Sluijs ook een motie van treurnis tegens Bruines indienen. Of deze actie op sympathie van de raad kan rekenen, is nog niet helemaal duidelijk, maar de kans is groot dat de VVD dit steunt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!