Meer sporten, spelen en naar school: Den Haag wordt een nog fijnere stad voor kinderen

Den Haag gaat kinderen nog meer kansen bieden
Den Haag gaat kinderen nog meer kansen bieden © ANP
DEN HAAG - Den Haag wordt een nog fijnere stad voor kinderen om in op te groeien. Jongeren moeten nog meer kunnen sporten, op straat spelen of toegang krijgen tot onderwijs. Dat maakt de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer vandaag bekend. Als eerste grote gemeente in ons land sluit Den Haag zich ook aan bij Child Friendly Cities’ van UNICEF.
Dat internationale initiatief moet ervoor zorgen dat de situatie van kinderen en jongeren erop vooruit gaat en dat ook beter naar hen wordt geluisterd. Kun je als kind veilig op straat spelen? Of sporten, ook als ouders daar geen geld voor hebben? Is de toegang tot onderwijs en voorschoolse educatie geregeld voor álle kinderen? Allemaal vragen die de stad dus straks nog vaker met ‘ja’ wil kunnen beantwoorden.
Volgens de gemeente zelf wordt er al veel aan gedaan om ervoor te zorgen dat ieder kind gezond, veilig en kansrijk opgroeit. Maar het initiatief van Unicef biedt een leidraad om de rechten van kinderen nog beter een plek te geven in bijvoorbeeld nieuwe plannen van de gemeente.

Trots

Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, jeugd) is trots dat Den Haag deze primeur heeft, zegt hij in een verklaring. 'Deze samenwerking met UNICEF is enorm belangrijke primeur voor kinderen. Zij verdienen de kans om het beste uit zichzelf te halen en fijn en veilig op te groeien. Door bijvoorbeeld in te zetten op taalonderwijs en kwetsbare kinderen gratis voorschool te bieden, doet Den Haag al enorm veel voor kinderen. De aansluiting bij de Child Friendly Cities helpt ons de rechten en kansen van kinderen nog beter mee te nemen in ons beleid.'
Vandaag ondertekent wethouder Hilbert Bredemeijer namens de gemeente Den Haag in het bijzijn van Haagse kinderen een overeenkomst voor de verdere ontwikkeling van een kindvriendelijk beleid. Dat gebeurt in buurthuis De Mussen in de Schilderswijk. Groep 8 van openbare basisschool De Gelderlandschool en leden van het Jongerencollege van Madurodam zijn daarbij aanwezig.

Hoog in het vaandel

Volgens de gemeente zelf heeft Den Haag als internationale stad van vrede en recht de kinderrechten hoog in het vaandel staan. Voorbeelden hiervan zijn de Kinder- en Jongerenrechtswinkel, de kinderrechtenkrant en het kinderrechtenboekje dat ouders ontvangen als ze een kind hebben gekregen. De gemeente is daarom ook trots om bij dit internationale initiatief aan te sluiten.
UNICEF heeft een Child Friendly-lijst ontwikkeld aan de hand waarvan gemeenten kunnen beoordelen hoe kindvriendelijk ze zijn. Den Haag zal als ‘kandidaat gemeente’ op basis van deze lijst doelen stellen voor de komende jaren. Samen met onder meer kinderen en jongeren wordt besproken hoe deze doelen kunnen worden gehaald.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!