Jongeren nog steeds met lachgas achter het stuur: 'Levensgevaarlijk in het verkeer'

Lachgasfles op een parkeerplaats
Lachgasfles op een parkeerplaats © ANP
DEN HAAG - Kijk niet gek op als je vandaag clowns door Den Haag ziet lopen. Ze horen bij de aftrap van een nieuwe campagne tegen lachgasgebruik in de auto: word geen clown in het verkeer. 'Van de jonge lachgasgebruikers doet een groot deel het nog in de auto en dat is levensgevaarlijk', zegt Maartje Oosterink van jongerenorganisatie TeamAlert.
Het gebruik van lachgas is sinds 1 januari officieel verboden. 'Uit ons onderzoek is gebleken dat 19 procent van de jongeren nog weleens lachgas gebruikt. Voor het verbod was dat hoger: we zien wel een daling van 7 procent', vertelt Maartje Oosterink in Bob Staat Op.
Maar zorgwekkend is het volgens haar nog steeds: 'We zien dat van de jonge lachgasgebruikers een groot deel het nog in de auto doet en dat is levensgevaarlijk.'

Waarneming en reactievermogen

Dat zit zo: als je lachgas inademt krijg je een zuurstoftekort. 'Je wordt een beetje wazig. Spacen, zeggen jongeren. Je waarneming wordt minder, net als je reactievermogen, je kan flauwvallen. Als je veel en vaak gebruikt zijn er andere gevolgen zoals tintelingen in je armen en benen of verlamming. Dat maakt het heel gevaarlijk in het verkeer', legt Oosterink uit.
Daarom is TeamAlert een nieuwe campagne gestart over ballonvrij rijden, waarvan de aftrap vandaag in Den Haag is. 'We konen met een aantal jongerenvoorlichters die verkleed zijn als een clown. Middels een quiz gaan we met jongeren in gesprek en ze voorlichten.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!