20 paarden en ruiters verzamelen zich bij stadhuis: 'Willen houden wat we hebben'

Ruiters en hun paarden verzamelen zich op het Spui
Ruiters en hun paarden verzamelen zich op het Spui © Den Haag FM
DEN HAAG - Wie donderdagmiddag langs het Spui liep, moest even twee keer kijken: twintig ruiters met paarden verzamelden zich in de binnenstad van Den Haag. Het ging om een ludieke actie van manege De Wildhoef. Zij boden burgemeester Jan van Zanen een petitie aan, in de hoop dat zij het stukje grond waar hun geliefde paddock op staat (een omheining voor paarden), niet hoeven in te leveren.
Manege De Wildhoef in de Bosjes van Pex en de gemeente Den Haag liggen met elkaar in de clinch over een stuk grond. De gemeente wil dat de manege-eigenaren een stuk grond inleveren, zodat op deze plek natuur kan ontstaan. Maar laat op dat stuk grond nou net een paddock én een kantine staan, waar de manege veel waarde aan hecht.
De gemeenteraad debatteert donderdagmiddag over het conflict, welke ook de lokale politiek bezig houdt. Daarom bieden de ruiters van de manege, samen met twintig paarden, op een originele wijze een petitie aan de Haagse burgemeester aan.

Paardenwelzijn hoog in het vaandel

Het stadhuis vindt dat de grond 'oneigenlijk wordt gebruikt', omdat er geen toestemming is gegeven voor de bouw van de paddock op natuurgrond die buiten de huurovereenkomst met de gemeente valt. Volgens manege-eigenaar Aïde Roest klopt dat niet. De manege wil het stuk grond niet kwijt omdat zij paardenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan.
'Dat bewijst het feit dat wij als eerste stadsmanege van Nederland in 2015 het keurmerk Paard en Welzijn hebben gekregen. Daar hoort een stuk vrije beweging voor de paarden bij en daar hebben wij de paddock voor nodig. De kantine is voor ons een belangrijke plek om samen te komen en mensen uit de buurt komen vaak een kopje koffie drinken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!