Op transport vanuit Oranjehotel: wie herkent de verzetsmannen op deze foto?

Vijf verzetsmannen gaan op transport
Vijf verzetsmannen gaan op transport © Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen
DEN HAAG - Vijf gevangenen, met hoed en tas. Ze worden omringd door veel Duitse soldaten als ze vanuit het Oranjehotel naar een vrachtwagen lopen om op transport te gaan naar een concentratiekamp in Duitsland. Het NM Oranjehotel wil achterhalen wie de mannen op deze foto uit 1941 zijn.
De foto is waarschijnlijk gemaakt op 8 april 1941. De vijf mannen zijn leden van De Geuzen, de eerste verzetsgroep van Nederland. In totaal hebben 236 Geuzen in het Oranjehotel - de bijnaam voor de Nazi-gevangenis in Scheveningen - vastgezeten.
Voor zover bekend is dit de enige foto waarop te zien is dat gevangenen het Oranjehotel verlaten en door het Poortje aan de Van Alkemadelaan naar een vrachtwagen lopen. Vanuit daar gaan ze op transport naar Buchenwald.
De foto is gemaakt door mevrouw Oversluizen. De schoonzuster van Arij Kop, een van de Geuzen die in maart dat jaar werd gefusilleerd. 'Mevrouw Oversluizen kwam op 8 april de spullen ophalen van haar omgebrachte zwager. Zij zag bij toeval het transport en maakte snel deze foto', aldus het Nationaal Monument Oranjehotel in een persbericht.

Plaats in de geschiedenis

Op 9 april komen in dat Duitse concentratiekamp 157 Nederlandse gevangen aan. De namen daarvan zijn bekend, maar wie deze vijf mannen zijn is onduidelijk. 'Door deze mannen een naam te geven wil het museum hun plaats in de geschiedenis verduidelijken.'
Het overgrote deel van de 157 gevangen komt uit de regio Rotterdam-Den Haag. 'Veel uit Vlaardingen en Maassluis, waar de Geuzenbeweging zijn oorsprong had. Vijftig van de mannen zijn jonger dan 25 jaar, de jongste is net 18 jaar. Sommigen hebben lokaal bekende achternamen als Stolk, Assenberg of Remmerswaal.'

Wie herkent de mannen?

Het NM Oranjehotel hoopt dat er familieleden, vrienden of kennissen zijn die de vijf Geuzen op de foto herkennen. 'Wellicht leiden andere historische aanwijzingen tot hun identiteit.' Aanwijzingen mogen gestuurd worden naar info@oranjehotel.org

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!