Oude ziekenhuizen opgekocht om er honderden appartementen in te bouwen

De locatie aan de Sportlaan
De locatie aan de Sportlaan © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat het oude leegstaande Rode Kruisziekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis kopen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is het de bedoeling dat er in drie tot vijf jaar tijd honderden woningen gebouwd worden op deze plekken.
Sinds juli onderhandelt de gemeente over de aankoop van de oude ziekenhuizen. Beide gebouwen aan de Sportlaan staan inmiddels drie jaar leeg, omdat het HagaZiekenhuis beide gebouwen op het complex niet meer gebruikt. De zorg werd in 202 voor een groot deel verplaatst naar de locatie aan de Leyweg. Eerder in 2015 was ook de zorg van het Juliana Kinderziekenhuis verplaatst een andere locatie.
Nu zijn HagaZiekenhuis en de gemeente er dus uit: de leegstaande ziekenhuisgebouwen worden door de gemeente gekocht. Dat met het idee om er dus honderden woningen in te laten bouwen.

Onduidelijk wie er komen te wonen

Het is echter nog niet duidelijk wie er komen te wonen. 'Op korte termijn kan het pand tijdelijk ingezet worden voor de opvang of huisvesting van verschillende doelgroepen', tekent het college van burgemeester en de wethouders op in een brief aan de gemeenteraad. De invulling voor na die periode van vijf jaar tijdelijke huisvesting, is nog onbekend. Daar gaat de gemeente over in gesprek met omwonenden.
Hoeveel de gemeente Den Haag moet betalen voor het complex kan het college nog niet zeggen. Dat komt omdat eerst onderzocht moet worden of er asbest in het pand zit. De gemeente legt daar in elk geval 750.000 euro voor neer. Als het asbest meer geld kost, delen de gemeente en Haga deze kosten en brengt de gemeente dat bedrag in mindering op de koopprijs.

Dak- en thuisplozen

Op de locatie van het Juliana Kinderziekenhuis zit nu de permanente winteropvang voor dak- en thuislozen. Eerder was daar het nodige om te doen, omdat de daklozen in de Fahrenheitstraat voor overlast zorgden. Het is onduidelijk wat de gevolgen gaan zijn voor de permanente winteropvang.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!