Gemeente blijft erbij, paardenpaddock moet terug naar natuur: 'Regels zijn er niet voor niets'

Aïde Roest van manege De Wildhoef biedt burgemeester Jan van Zanen een petitie aan
Aïde Roest van manege De Wildhoef biedt burgemeester Jan van Zanen een petitie aan © Koos Westhoff
DEN HAAG - De ruiters en amazones van manege De Wildhoef in de Haagse Bosjes van Pex zijn zwaar teleurgesteld. De gemeente Den Haag houdt vast aan de eis om een stukje grond, dat de manege gebruikt om paarden los te laten lopen, terug te geven aan de natuur. Ook de kantine moet afgebroken worden. Reden is dat de grond volgens de gemeente 'oneigenlijk' wordt gebruikt. 'Regels zijn er niet voor niets', vindt wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren).
Manege-eigenaar Aïde Roest loopt donderdagavond met tranen in haar ogen de raadszaal uit. Het debat over het conflict dat zij en haar zussen hebben met de gemeente Den Haag is afgelopen, maar is niet gegaan zoals ze had gehoopt. En ook de volgende ochtend staat het huilen haar nog nader dan het lachen. 'We voelen ons totaal niet serieus genomen', zegt ze terugkijkend op het debat.
De dag begint donderdag nog hoopvol voor de zussen Aïde, Fiona en Iris Roest, eigenaren van manege De Wildhoef. Ze zijn een petitie gestart die 2100 keer is getekend en die brengen ze met twintig paarden naar het stadhuis. Rond het middaguur staat het Spuiplein vol met paarden en ruiters en neemt burgemeester Jan van Zanen de petitie in ontvangst.
Paarden van manege De Wildhoef verzamelen zich op het Spuiplein
Paarden van manege De Wildhoef verzamelen zich op het Spuiplein © Koos Westhoff
Oorzaak van het conflict is de eis van de gemeente dat de manege-eigenaren een paddock en de kantine moeten weghalen, omdat die grond terug moet naar de natuur. Dat staat in de nieuwe huurovereenkomst die de manege moet tekenen, omdat de gemeente heeft aangegeven van plan te zijn om de huidige overeenkomst op te zeggen. Maar volgens de zussen is de paddock nodig om hun paarden in los te kunnen laten lopen. 'Dat is essentieel voor het welzijn van de paarden. En dierenwelzijn staat bij ons bovenaan', zegt Aïde Roest tegen Omroep West.
De manege krijgt steun van Hart voor Den Haag en de VVD. De partijen verbazen zich over de 'halsstarrige' houding van de gemeente. 'De gemeente komt deze hardwerkende ondernemers geen millimeter tegemoet', zegt VVD-raadslid Chris van der Helm donderdag in het debat. 'Zo’n starre houding heb ik in de dertien jaar dat ik raadslid ben nog niet meegemaakt. De dieren zijn nu de dupe.'

Heel vervelend

Wethouder Barker vindt de situatie ook 'heel vervelend'. Maar die situatie is volgens hem ontstaan door een conflict tussen manege De Wildhoef en manege Madurodam, die pal naast elkaar liggen. Dat conflict gaat over het gezamenlijk gebruik van de overdekte binnenrijbaan en de kantine van manege Madurodam.
Barker: 'De gemeente heeft sinds 2018 geprobeerd om te bemiddelen in dit conflict, maar de samenwerking is niet goed. Nu zijn we in de situatie beland dat manege De Wildhoef een aanzienlijk stuk grond van de gemeente gebruikt.' Om die grond terug te krijgen is de gemeente zelfs een rechtszaak gestart tegen De Wildhoef.
De zussen Roest van Manege De Wildhoef hebben een conflict met de gemeente Den Haag
De zussen Roest van Manege De Wildhoef hebben een conflict met de gemeente Den Haag © Omroep West
'Het is geen stukje grond, het is best een groot stuk', vindt Barker. 'En het is in strijd met de huurovereenkomst van de manege en met het bestemmingsplan. We hebben niet voor niets regels gesteld in Nederland. We willen voorkomen dat er willekeur ontstaat.'
De wethouder wil De Wildhoef een jaar de tijd geven om een oplossing te zoeken en is bereid hierover met de manege in gesprek te gaan, maar de grond moet wel terug naar de natuur. Barker: 'We gunnen de paarden hun tweede paddock, want dat is vanuit dierenwelzijn fijn en ook gunnen we sportverenigingen een kantine. Maar het moet wel op het eigen terrein. De grond waar de paddock en de kantine op staan ligt in de stedelijke groene hoofdstructuur en daar hechten wij belang aan. Dat hebben we ook afgesproken in het coalitieakkoord.'

Teleurstelling

Het is een teleurstelling voor Aïde Roest en haar zussen. 'Ik vind het jammer dat de gemeente zo met ons omgaat', zegt ze. 'Ze proberen ons te dwingen om de nieuwe huurovereenkomst te tekenen, terwijl de paddock en de kantine slechts 0,07 procent in beslag nemen van de Bosjes van Pex. Het is voor ons slikken of stikken. Maar we willen eruit komen, zodat we ons levenswerk kunnen voortzetten. We doen het voor onze sporters en het welzijn van onze paarden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!