Café Momfer de Mol viert twintigste verjaardag met een eigen jenever: 'Onze kracht is gastvrijheid'

Momfer de Mol van binnen
Momfer de Mol van binnen © Momfer de Mol
DEN HAAG - Café Momfer de Mol viert zijn twintigste verjaardag. De kroeg, vernoemd naar de kuchende en sigarenrokende Momfer de Mol uit De Fabeltjeskrant, is een geliefde plek onder jong en oud en serveert naast bier en wijn ook honderd verschillende jenevers. Om het jubileum goed te vieren, brengt het café dan ook een eigen jenever op de markt, de eerste uit een serie van vier.
'Of ik er al vanaf het begin bij ben? Nee, ik ben pas dertig joh. Dan zou ik wel heel vroeg begonnen zijn', zegt eigenaar Armand van der Geld lachend in Bob Staat Op. 'Maar ik werk wel al tien jaar bij Momfer de Mol, dus dat is best een tijd.' Ondanks dat hij er zelf niet bij was, weet Armand wel precies hoe het café twintig jaar geleden tot stand kwam.

Fabeltjeskrant

'Momfer de Mol is gestart door Joep Logjes', vertelt hij. 'Hij is begonnen aan de overkant, waar nu Le Café zit. Hoe hij precies op de naam gekomen is, weet ik niet. Maar het is in elk geval gebaseerd op het karakter Momfer de Mol uit De Fabeltjeskrant, dat oude kinderprogramma. En het café zit natuurlijk in de Oude Molstraat dus het is passend.'
Het karakter Momfer de Mol is niet te missen als je een biertje komt doen in het café. Hij staat op het raam, op de bierglazen en op de muur binnen. 'Momfer stond bekend om zijn Limburgse accent en zijn constante gekuch. Volgens mij was zijn enige tekst: 'Doe mij maar een segaartje', zegt Armand lachend. 'In de vernieuwde versie van het programma zit hij niet meer dus het is mooi dat hij in het café toch blijft voortbestaan.'
Momfer de Mol van buiten, met het karakter op de ruit
Momfer de Mol van buiten, met het karakter op de ruit © Momfer de Mol

Saint Jerome

Eerste eigenaar Joep Logjes krijgt op een begeven moment de kans om het café naar de overkant, de plek waar het nu nog steeds zit, te verhuizen. 'Daar zat voorheen café Saint Jerome', weet Armand te vertellen. De voorloper van café Momfer de Mol stond bekend om zijn rockmuziek en werd veel bezocht door tieners van de Amerikaanse school in Wassenaar. 'We krijgen nog steeds veel gasten die vroeger op die school zaten en die ook al bij de Saint Jerome kwamen.' Wel heeft het café een metamorfose gekregen. 'Als je in de Saint Jerome een euro op de vloer liet vallen, lag die in de kelder zeg maar. Een verbouwing was dus hard nodig, maar wel in de ouderwetse kroeg stijl.'
Wie binnen loopt bij Momfer zou daarom best kunnen denken dat het café niet twintig, maar honderd jaar oud is. 'Dat stralen we wel uit ja. Nieuw oud, zullen we maar zeggen.'

Gastvrijheid

De kracht van Momfer de Mol zit in de gastvrijheid, denkt Armand. 'Tuurlijk, we verkopen een biertje en wijntje en meer dan honderd jenevers. Maar uiteindelijk gaat het erom: heb je een leuke avond? Dat is het belangrijkste. En volgens mij staat iedereen hier met veel plezier achter de bar. Althans, dat hoop ik natuurlijk als eigenaar.'
Ondanks dat hij eigenaar is, staat Armand zelf ook nog vaak te tappen. 'Ik vind dat heel erg leuk. Ik geniet als ik dienstjes draai, want iedereen die komt heeft zijn eigen verhaal.'
Armand met de eigen Jenever die uitkomt
Armand met de eigen Jenever die uitkomt © Momfer de Mol

Eigen jenever

Om het jubileum te vieren organiseert Momfer de Mol maandagavond om zeven uur een borrel. 'We hebben al onze vaste gasten, de momferclubjes, uitgenodigd. En we brengen vandaag een eigen jenever op de markt, de eerste in een reeks van vier. Een van onze missies als café is namelijk om mensen weer opnieuw kennis te laten maken met het oerhollandse product jenever. Iedereen die het leuk vindt is welkom op de borrel, waar ook de naam van onze eerste eigen jenever bekend wordt gemaakt.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!