Plannen voor een duurzaam woonproject op verouderd bedrijventerrein: 'Dit wordt heel bijzonder'

Impressie Hof van Boedijn
Impressie Hof van Boedijn © Hof van Boedijn
DEN HAAG - Nu zit er nog een oude timmerfabriek, maar straks moet een wat verouderd bedrijventerrein achter de Obrechtstraat in Duinoord plek gaan bieden aan een kleinschalig en duurzaam woonproject met vijf woningen in een groen park. De initiatiefnemers van dit project, Hof van Boedijn, dromen er al jaren over. 'Wauw, wat zou het vet zijn om hier te wonen.'
Het duurzame woonproject moet direct naast Sunny Court komen te liggen. Dat is een klein gemeentelijk parkje van 3000 vierkante meter. Het gaat bestaan uit vijf woningen en een groen Heempark. De plannen voor de ontwikkeling van het Hof van Boedijn, genoemd naar de Nederlandse botanicus prof. dr. Karel Bernard Boedijn, zijn deze week officieel naar de gemeente verstuurd. De initiatiefnemers hebben een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning en het wijzigen van de bestemming van het gebied naar ‘wonen en tuin’.
De oude timmerfabriek, die nu nog op het terrein ligt, moet worden gesloopt en vervangen door vijf woningen. Initiatiefnemer Steef Versprille fantaseerde er al in 1990 over om iets met die oude timmerplaats te doen. 'Ik woonde toen al in de Obrechtstraat', vertelt hij. 'Ik had een zeilschool in Scheveningen en zocht een plek om mijn catamarans op te slaan. Dat kon bij de voormalige eigenaar van de timmerfabriek.

Vette plek om te wonen

Elke keer als ik daar kwam dacht ik: 'Wauw, wat zou het vet zijn om hier te wonen. Eerst huurde ik jarenlang een plekje en later kocht ik een plekje. Stukje bij beetje sprokkelde ik steeds meer stukjes van het terrein bij elkaar. Uiteindelijk werd de voormalige eigenaar te oud en verkocht hij het laatste stuk. Hij zag het niet zitten er zelf nog wat mee te doen.'
Luchtfoto van huidige situatie Obrechtstraat
Luchtfoto van huidige situatie Obrechtstraat © Hof van Boedijn
'Steef Versprille ging al in 2017 onderzoeken wat er mogelijk zou zijn op het terrein', vertelt hij. 'En uiteindelijk is er in 2019 een beginselaanvraag gedaan. Eerst was het idee om het huidige gebouw, de timmerfabriek, te verbouwen. Dat is natuurlijk goedkoper dan zelf bouwen, maar omdat het op de erfgrens staat van het Sunny Court terrein, mogen we geen ramen maken aan de achterkant.'

Muur

Zo is er door de jaren heen veel verandert aan het plan. 'Het was eerst ook de bedoeling dat er een doorgang zou zijn tussen ons hof en Sunny Court, maar het bleek dat Sunny Court daar helemaal niet op zit te wachten. In overleg met gemeente is er dus besloten een muur tussen ons en het park te laten.'
Een gedeelte van de tekening van de landschapstuin bij Hof van Boedijn
Een gedeelte van de tekening van de landschapstuin bij Hof van Boedijn © Hof van Boedijn
De afgelopen jaren is er veel overleg geweest met de buurt. 'We hebben natuurlijk participatieavonden georganiseerd. De een is heel enthousiast en de ander is er erg op tegen en we willen naar iedereen luisteren. Wat vooral naar voren kwam, is dat bewoners graag groen willen.'

Veel groener

Samen met landschapsontwerper Jan Verburg, die ook betrokken was bij de aanleg van Sunny Court, is het plan nog veel groener gemaakt. Het heempark krijgt tenminste negentien nieuwe bomen, vijftig heesters en verschillende kruidenplanten. De vergroening van het terrein waarborgt de privacy van bewoners rondom de het gebouw, draagt bij aan biodiversiteit, zoals meer vogels en insecten en gaat hittestress tegen.
De toekomstige bewoners moeten er samen voor zorgen dat het hof duurzaam blijft. Dat is ook vastgelegd in het contract. Wie er komen te wonen, is nog niet duidelijk. Behalve Steef zelf natuurlijk. 'Ja, ik heb wel een woning opgeëist voor mezelf', zegt hij lachend. 'En we hebben best veel geïnteresseerden voor maar vijf woningen dus dat wordt straks nog moeilijk uitkiezen. Veel mensen willen wel zo in het groen wonen.'
Luchtfoto van hoe het eruit moet komen te zien
Luchtfoto van hoe het eruit moet komen te zien © Hof van Boedijn

Nog enkele jaren

Ondanks het enthousiasme van de betrokkenen, duurt het nog enkele jaren voordat er daadwerkelijk kan worden gebouwd. 'Het liefst zetten we natuurlijk meteen een schop in de grond', zegt Ewald van Rooij, die ook betrokken is bij de ontwikkeling van het project. 'Maar zo werkt het helaas niet. Het moet nu eerst langs het college van burgemeester en wethouders en dan nog langs de gemeenteraad en mensen kunnen natuurlijk bezwaren indienen.'
Die bezwaren komen er wel, denkt Steef. 'Tegenwoordig is het standaard dat er bezwaar wordt gemaakt dus daar houden we rekening mee.' Eerst is het in spanning afwachten op de vergunning van de gemeente. 'Dat kan 26 weken duren', weet Steef.
Dat het hof er uiteindelijk komt, is voor Steef in elk geval duidelijk. 'Ik heb een beetje onderschat hoeveel er komt kijken bij een project als dit, maar ik ben nog steeds net zo gemotiveerd als toen we begonnen. En nu het steeds iets dichterbij komt, geeft dat een goed gevoel. Het gaat echt een hele bijzondere plek worden, dat weet ik heel erg zeker.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!