Dierenambulance waarschuwt voor gevaren katten onder de motorkap: 'Staart of poot gestript'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Nu de temperaturen dalen, zoeken niet alleen mensen een warm plekje op, maar ook katten. En wat dan een ideaal stekkie is: onder de motorkap van een auto, het liefst eentje waarvan de motor net gedraaid heeft. Het beestje klimt naar binnen en nestelt zich daar, maar weet er vaak niet meer uit te komen. De dierenambulance Den Haag geeft automobilisten daarom een tip zodat het dier, als dat nodig is, gered kan worden.
Afgelopen woensdag was het voor de tweede keer in twee weken raak bij de dierenambulance in Den Haag. Een kat reed vanuit het Brabantse Dongen mee. Deze keer ging het goed en mankeerde het beestje niks. 'Maar het kan zijn dat het dier er halverwege onder vandaan komt op de snelweg, of zich aan hete onderdelen van de auto verwondt', vertelt een woordvoerster van de dierenambulance.
Zodra het koud begint te worden, gebeurt het. 'Het ene jaar een enkele keer en het andere jaar wel tien keer, maar dit verschilt.' Dat heeft er, volgens de dierenambulance, ook mee te maken hoe vaak ze gevonden worden.

Gewend aan warmte

De katten onder de motorkap zijn vooral katten die de kou niet gewoon zijn. 'Het gaat vaak om katten die ontglipt zijn uit een huis en dus gewend zijn aan de warmte', legt ze uit. Auto's die net uit gezet zijn, waarvan de motorkap nog warm is, zijn dan erg aantrekkelijk voor het beestje. 'Ze klimmen op de banden en via daar komen ze het motorblok in.'
Vaak zijn de katten angstig en durven ze niet meer dezelfde weg terug te nemen. Of ze raken bekneld. 'Het kan gebeuren dat er een staart of een poot gestript wordt omdat ze vast kwamen te zitten.'

Goed luisteren

Daarom geeft de dierenambulance als tip mee om, voor je de auto start, op de motorkap te kloppen en goed te luisteren. 'Vaak hoor je dan geritsel of gemiauw. Of ze komen er zelf onder uit.' Ook kan je de motorkap openmaken, dan kan je het beestje vaak zien zitten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!