In strijd tegen afval gaan voorlichters van deur tot deur in Laak 'naar de mensen toe'

© Frank Jansen
DEN HAAG - In de strijd tegen afvaloverlast gaan voorlichters deze maand in Laak langs de deuren. Dat doen ze om mensen bewust te maken van de juiste manier waarop afval kan worden aangeboden, en de rol die ze spelen bij het schoonhouden van de buurt.
Het is de bedoeling dat afvalvoorlichters langsgaan bij 11.000 huishoudens in het stadsdeel. 'Iedereen die in Laak Centraal of Spoorwijk woont, kan in de maand december een bezoek van de afvalvoorlichter verwachten', meldt de gemeente. De voorlichters zijn meertalig, evenals de informatie.
In de folder (die onder meer beschikbaar is in het Pools, Bulgaars en in beeldtaal) staat uitleg over het aanbieden van afval, het melden van foutief aangeboden afval en het maken van een afspraak om grofvuil op te halen.

'Letterlijk naar de mensen toe'

'Afval op straat is een grote ergernis van inwoners van Laak', weet wethouder Arjen Kapteijns. 'En is daarom een belangrijk thema in het actieplan Laak. Daarom halen we nu vaker vuilnis op, rijden er meer veegwagens, is een extra serviceploeg actief, en wordt er strenger gehandhaafd.'
'Maar uiteindelijk begint het probleem natuurlijk met het verkeerd aanbieden of het zomaar op straat gooien van afval. En niet iedereen kent de regels of ziet het belang ervan in om die te volgen. In een direct gesprek met bewoners bereik je dan het meeste. Daarom gaan we nu als gemeente letterlijk naar de mensen toe.'
De afvalvoorlichters bezoeken dit jaar nog alle adressen in Laak Centraal en Spoorwijk. Volgend jaar gaan ze langs de deur in andere wijken van de stad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!