Vanaf 2025 nieuwe app voor meldingen over zwerfafval en andere problemen in buitenruimte

© Valerie Kuypers (gemeente Den Haag)
DEN HAAG - De gemeente wil een nieuwe app gaan gebruiken om meldingen te maken van problemen in de buitenruimte. De app Signalen wordt al gebruikt door andere steden zoals Utrecht, Den Bosch en Almere en maakt het melden van bijvoorbeeld zwerfafval makkelijker. Op dit moment wordt nog gebruik gemaakt van de My Clean City app, deze app wordt nog tot eind 2024 gebruikt.
Signalen is een 'open source' systeem: dit betekent dat ambtenaren veel makkelijker zelf de app kunnen verbeteren. Omdat andere gemeenten dit programma ook gebruiken, kunnen deze aanpassingen ook makkelijker worden gedeeld. 'Door deze manier van werken wordt er gezamenlijk geïnvesteerd in een meldsysteem', aldus wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren, Buitenruimte) in een brief aan de gemeenteraad.
De gemeente gaat een nieuwe app gebruiken in zee omdat het systeem achter de My Clean City-app verouderd is en vervangen moet worden. De huidige app, My Clean City, is tot eind volgend jaar nog wel te gebruiken, maar wordt vanwege de overstap niet meer verder ontwikkeld.

Zwerfvuil of grofvuil?

Het nieuwe systeem moet het makkelijker maken voor zowel bewoners als de gemeente om problemen in de buitenruimte op te lossen. Bij het vorige systeem zag een melder bijvoorbeeld een koelkast op straat staan en koos daarbij zelf de categorie zwerfvuil', aldus Barker. 'Logisch gedacht, maar volgens het systeem hoort bij deze melding de categorie ‘grofvuil’. Hierdoor kon de melding gaan zwerven en moest daarna handmatig op de juiste categorie worden gezet.'
Het nieuwe systeem maakt gebruik van tekstherkenning om dit proces te verbeteren. Gebruikers hoeven niet meer zelf een categorie te selecteren, maar hoeven alleen de situatie uit te leggen. Het systeem herkent aan de tekst en eventueel aanvullende vragen het probleem en zorgt op zijn beurt dat het op de goede plek terecht komt.

Makkelijker gebruik

De nieuwe app moet niet alleen makkelijker te gebruiken zijn, het wordt voor de gemeente ook goedkoper. Omdat deze app ook gebruikt wordt door andere gemeenten, worden de kosten gedeeld. Voor de ontwikkelaars van de app biedt dit meer mogelijkheden om de app te verbeteren.
De verwachting is dat het systeem volgend jaar stap voor stap in gebruik wordt genomen. Dit moet wel nog langs de gemeenteraad. Politieke partijen reageerde verbaasd op het nieuws en willen graag in gesprek met de wethouder en de ontwikkelaars over de nieuwe app en My Clean City. De verwachting is dat als het plan wordt aangenomen, de app eind december 2024 gedownload kan worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!