Dit zijn de vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling

Vuurwerk op het Noorderstrand van Scheveningen
Vuurwerk op het Noorderstrand van Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Rondom ziekenhuizen, stadsboerderijen en dierenasiels mag rond de jaarwisseling geen consumentenvuurwerk afgestoken worden. De gemeente heeft een lijst met gebieden gepubliceerd waar een tijdelijk vuurwerkverbod geldt voor oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht. Ook wordt er geëxperimenteerd met vijf vrijwillige vuurwerkvrije wijken.
Met nog een paar dagen te gaan komt de jaarwisseling steeds dichterbij. Ook dit jaar geldt weer een tijdelijk vuurwerkverbod rond gevoelige gebieden. Dit zijn gebieden rondom ziekenhuizen, maar ook natuurgebieden zoals het Zuiderpark en het natuurgebied De Uithof.
Daarnaast worden verschillende organisaties die werken met dieren beschermd met een vuurwerkverbod. Stadsboerderijen zoals de Schildershoeve, 't Beestenspul en het Reigershof zijn een paar voorbeelden van beschermde gebieden. Ook rond maneges en dierenasiels geldt een tijdelijk vuurwerkverbod om de dieren te beschermen. In deze gebieden wordt ook gehandhaafd.

Vrijwillig vuurwerkverbod

Dit jaar is ook een proef met een vrijwillig vuurwerkverbod in een aantal wijken. De wijken Bohemen Meer en Bos, Vogelwijk, Archipelbuurt, Benoordenhout, Zeeheldenkwartier en Regentessekwartier zijn geselecteerd op basis van draagvlak. Het verbod wordt hier niet gehandhaafd, maar de hoop van de gemeente is dat dit de hoeveelheid vuurwerk in de wijken verminderd.
Het vuurwerkverbod geldt voor oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht. Vanaf 18:00 's avonds tot 2 uur 's nachts mag hier geen consumentenvuurwerk afgevuurd worden. Elders in de stad is het afsteken van vuurwerk tijdens deze uren wel toegestaan. Buiten dit tijdsvlak is het afsteken van vuurwerk landelijk verboden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!