Hagenaar verdacht van gijzeling en vernedering blijft vastzitten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Hagenaar Rijnald B. blijft langer vastzitten. De 40-jarige man zit al zes maanden in voorarrest omdat hij twee kennissen een paar dagen in zijn woning zou hebben vastgehouden en hen op verschillende manieren zou hebben vernederd. Zo zou hij de slachtoffers onder meer hebben gedwongen om uit een hondenbak te eten en te drinken.
De woning van B. diende als een gebruikersruimte voor verslaafden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hield hij eind mei en begin juni twee kennissen voor langere tijd vast in zijn woning aan een plantsoen in Nieuw Waldeck. Het OM beschuldigt de Hagenaar ervan dat hij de twee mensen gedwongen heeft om op hun knieën te gaan zitten en uit een hondenbak te eten en te drinken.
En hij ging nog verder: hij zou de twee slachtoffers gedwongen hebben seks met elkaar te hebben. Dat zou hij gefilmd hebben en hij zou gedreigd hebben het filmpje op internet te zetten als zij hem geen 3000 euro zouden betalen, denkt het OM. Er zou ook geweld zijn gebruikt tegen de twee.

Geen schone kopjes

De advocaat van de Hagenaar vindt de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie sterk overdreven. 'Hier wordt erg op de onderbuik gespeeld', zei hij dinsdagmiddag in de Haagse rechtbank. Het drinken uit de hondenbakken was niet bedoeld als een vernedering. Er waren gewoon geen schone kopjes in de rommelige woning om uit te drinken.
Ook de beschuldiging dat de twee mensen vastgehouden werden, blijkt volgens hem niet te kloppen. 'De twee personen konden gewoon naar de winkels in de buurt.' De verdachte Rijnald B. zei zelf dat 'wat het OM op papier heeft gezet, niet klopt'. Toch weigerde de rechtbank om B. te laten gaan. 'Dit is heel heftig', zei de rechter over de beschuldigingen van het OM tegen de Hagenaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!