Mauritshuis initiator voor muurschilderingen in het hele land

Mural van Super A en Collin van der Sluijs, geïnspireerd op het schilderij 'Kippen en eenden' van Melchior d' Hondecoeter uit 1680, gemaakt in 2022.
Mural van Super A en Collin van der Sluijs, geïnspireerd op het schilderij 'Kippen en eenden' van Melchior d' Hondecoeter uit 1680, gemaakt in 2022. © Mauritshuis
DEN HAAG - Op initiatief van het Mauritshuis komen er volgend jaar flink wat muurschilderingen bij in Nederland. Onder de noemer Museum Murals wordt op twintig verschillende muren een levensgroot kunstwerk gemaakt door evenzoveel kunstenaars. De muurtekeningen putten inspiratie uit een schilderij, object of verhaal uit de collecties van verschillende musea. Het Haagse museum krijgt als laatste ook een (21e) mural erbij.
Van Texel tot Heerlen en van Groningen tot Ouwerkerk komen er muurtekeningen bij. De kunstenaars die aan de slag mogen, krijgen alle artistieke vrijheid om hun eigen interpretatie om te zetten in een indrukwekkende mural. Aan het einde van de zomer is het de bedoeling dat elke provincie zeker een kunstwerk heeft gekregen.
'Als muren konden praten.. is een gevleugelde uitspraak', zegt Martine Gosselink van het Mauritshuis. 'De muurschilderingen die volgend jaar in Nederland te zien zijn, zullen zeker van zich laten horen. Wat bijzonder dat een project dat in 2022 voor ons jubileumjaar in Den Haag begon, nu het land in trekt. Dit in samenwerking met twintig fantastische musea.'

Overzicht deelnemende musea:

 1. Batavialand, Lelystad
 2. Centraal Museum, Utrecht
 3. Dordrechts Museum, Dordrecht
 4. Drents Museum, Assen
 5. Fries Museum, Leeuwarden
 6. Groninger Museum, Groningen
 7. Het Noordbrabants Museum, Den Bosch
 8. Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
 9. Kröller-Müller Museum, Otterlo
 10. Museum Arnhem, Arnhem
 11. Museum de Fundatie, Zwolle
 12. Museum Flehite, Amersfoort
 13. Museum Kaap Skil, Oudeschild (Texel)
 14. Museum Prinsenhof Delft, Delft
 15. Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
 16. Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
 17. Stedelijk Museum Alkmaar, Alkmaar
 18. Thermenmuseum, Heerlen
 19. Watersnoodmuseum, Ouwerkerk
 20. Zaans Museum, Zaandam

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!