Nieuwjaarsduik Scheveningen verhuist door opengebroken boulevard

DEN HAAG - De traditionele Nieuwjaarsduik op Scheveningen zal op 1 januari 2024 niet worden gedaan in het water voor het Kurhaus, maar ter hoogte van Museum Beelden aan Zee. Reden daarvoor is het opbreken van de Scheveningse Boulevard. Het is de eerste keer dat De Duik niet voor het markante gebouw in de badplaats zal plaatsvinden.
Voorzitter Alex Schuttert noemt de verhuizing 'spannend' nu de duik 400 meter zuidelijker op het strand zal zijn. 'Het is natuurlijk een kleine afstand, maar organisatorisch heeft het wel wat voeten in de aarde, of in ons geval: het zand.' Alle aan de duik gerelateerde zaken zoals tenten, de erwtensoepkraampjes, de EHBO en het podium verhuizen mee naar de nieuwe plek.
De plons in zee op 1 januari volgend jaar is een jubileumeditie: het wordt voor de 25e keer ondersteund door Unox. Daarom worden 25 mensen, die een bijzondere band hebben met de Nieuwjaarsduik, komende weken in het zonnetje gezet. Burgemeester Jan van Zanen had, als gastheer van de grootste nieuwjaarsduik ter wereld, woensdag de eer om de eerste te zijn: hij kreeg een erwtensoeptaart aangeboden. Hij sprak de hoop uit in het 'vijfde jaar van zijn ambtstermijn' zelf ook een duik te maken.
De duik op Scheveningen kent een langere geschiedenis: in 1960 werd voor het eerst een duik genomen. Dat deed een groep vrienden onder leiding van Ok van Batenburg. Die actie groeide uit tot het jaarlijkse evenement waar duizenden mensen in het hele land aan meedoen. Stipt om 12.00 gaat men dan de Noordzee in om fris aan het nieuwe jaar te beginnen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!