Politiek verbaasd over afschaffen My Clean City-app

Troep op straat in Transvaal
Troep op straat in Transvaal © Den Haag FM
DEN HAAG - Het stoppen met de eigen app van de gemeente om troep op straat te melden, leidt tot verbazing in de politiek. Het college liet eerder deze week weten vanaf 2025 een nieuwe app te willen gebruiken voor het melden van afvalproblemen op straat. De huidige app, My Clean City, wordt vervangen door een nieuwe app, Signalen. Maar nog geen dag na dat besluit, heeft de gemeenteraad al grote twijfels.
'Geen idee waar dit opeens vandaan komt', zegt Hart voor Den Haag-raadslid Carlos Martinez van Andel over de mededeling van het college dat het een nieuwe meldingsapp wil gebruiken. Martinez van Andel heeft vorige maand ook al vragen gesteld over de huidige app, My Clean City, en snapt niet waarom deze app niet gewoon blijft.
'We hebben alles al in huis, in eigen beheer', zegt het raadslid. 'Een goedwerkende, populaire app en een goedwerkend meldingssysteem. Waarom zou je dat in handen van een derde partij gaan leggen, met alle beperkingen en extra kosten van dien?'

Verbazing

Bij de begrotingsbehandeling deze week komt de nieuwe app ook ter sprake. Nog geen dag na de brief van wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren, Buitenruimte) over de kwestie, worden de eerste vraagtekens gezet. 'Wij verbazen ons over het nieuws dat we de My Clean City app gaan uitfaseren', aldus ChristenUnie/SGP-fractievertegenwoordiger Elisa van Vliet. Zij vraagt zich af wat de financiële consequenties zijn van de overstap, zeker aangezien de nieuwe app er nog niet is.
Meerdere partijen delen de verbazing van Hart voor Den Haag en de ChristenUnie/SGP. GroenLinks-fractievoorzitter Maarten De Vuyst zegt het besluit van het college niet te kunnen volgen en wil de schriftelijke vragen van Martinez van Andel afwachten. Partij van de Dieren deelt de zorgen om de transitie van My Clean City naar Signalen.

Complimenten

Toch is niet iedere partij ontevreden met het besluit. Kim Vrolijk, fractievertegenwoordiger namens de Haagse Stadspartij, biedt juist complimenten aan voor het besluit. 'Wij krijgen signalen binnen dat de huidige app weinig wordt gebruikt', aldus Vrolijk.
Op diens uitspraak krijgt Vrolijk wel meteen vragen van de ChristenUnie/SGP en Hart voor Den Haag over de problemen met de huidige bekendheid van de app en of dit wel opgelost wordt met Signalen. 'De nieuwe app wordt breder ingezet en het is makkelijker te melden', antwoordt die.

Technische briefing

De verbazing en vragen van de raadsleden en fractievertegenwoordigers zijn te groot en te veel om snel te worden behandeld. Op verzoek van Van Vliet en met instemming van de commissie komt er daarom er een apart debat, begin volgend jaar, om meer informatie te krijgen over de nieuwe app en My Clean City. Daarna volgt nog een inhoudelijke bespreking met de wethouder.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!