Zorgen over verkeersveiligheid rond sportclubs: waarschuw automobilisten beter

Ouders maken zich zorgen over hun kinderen als die op de fiets naar een training gaan
Ouders maken zich zorgen over hun kinderen als die op de fiets naar een training gaan © ANP
DEN HAAG - Rond sportverenigingen moeten waarschuwingen komen voor automobilisten. Witte letters op de weg in 30 kilometerzones, borden in 50 kilometerzones. Dit moet ertoe leiden dat bestuurders beter gaan letten op kinderen die onverhoedse bewegingen maken.
Daartoe pleit de VVD in de Haagse gemeenteraad. ‘Ouders maken zich zorgen of hun kinderen wel veilig op de training aankomen. Zeker in deze donkere dagen is het ongelooflijk belangrijk dat we daar aandacht voor hebben,’ aldus raadslid Caroline Peeck in het radioprogramma Bob Staat Op.
Bij het overgrote deel van de scholen in de stad heeft de gemeente al de verkeersveiligheid verbeterd. Hier zijn 'schoolzones' ingericht. Speciale markeringen en aanpassingen aan de oversteekplaatsen maken weggebruikers duidelijk dat ze in de buurt van een school komen waar kinderen fietsen of lopen. Dit leidt ertoe dat het hier veiliger is, blijkt uit onderzoek.
De VVD in de raad wil dat er vergelijkbare maatregelen komen rond sportverenigingen. Raadslid Caroline Peeck ging afgelopen tijd op bezoek bij veel clubs. Zijn merkt dat het onderwerp daar leeft. Ouders maken zorgden over hun kinderen die vaak op de fiets of lopend op pad gaan naar wedstrijden en trainingen. Bestuurders van de verenigingen hopen dan ook dat de gemeente actie onderneemt, zegt Peeck.

Duizenden kinderen

'Hier moet aandacht voor komen', aldus het raadslid. 'Je weet als automobilist vaak niet dat er een sportvereniging is.' Dit terwijl Den Haag 300 clubs telt en dus duizenden kinderen die iedere dag heen en weer fietsen naar een training. Speelt ook bij mee dat het rond die verenigingen vaak druk is omdat uitspelende teams er met de auto naartoe gaan.
Peeck pleit er daarom voor om een variant op de schoolzones in het leven te roepen, met witte letters op de weg of waarschuwingsborden ernaast. Volgens haar zou dat goed kunnen werken om gevaarlijke situaties te voorkomen. 'Iedere automobilist let op als hij weet dat er een kind kan lopen of dat een kind een beweging kan maken die misschien niet helemaal voorspelbaar is. Die waarschuwingen leiden ertoe dat mensen meer alert zijn. Hier kan opeens een kind oversteken. Hier kan opeens een kind op zijn fiets naar buiten rijden. Hier kan een kind naar buiten rennen en oversteken naar zijn moeder.'

'Help ons'

Het raadslid pleitte onlangs al voor het invoeren van de zones tijdens een vergadering in het stadhuis. De verantwoordelijk wethouder reageerde nog niet direct positief, merkte zij. Toch hoopt zij dat haar voorstel wel serieus wordt genomen. 'Er zijn heel veel verenigingen die vragen 'Help ons', zodat kinderen veilig naar ons toe kunnen komen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!