Opnieuw een grafkelder ontdekt bij opgravingen op het Binnenhof

Onder het Binnenhof werden onder meer resten van armen en benen gevonden
Onder het Binnenhof werden onder meer resten van armen en benen gevonden © RVB / Tineke Dijkstra
DEN HAAG - Archeologen hebben bij de opgravingen op het Binnenhof een kleine grafkelder, delen van botten en een heel oude greppel gevonden. Ze deden de vondsten onder een in 1879 gesloopt deel van de Hofkapel.
Afgelopen zomer deden de archeologen van de gemeente al archeologisch onderzoek in de bodem vlakbij de Eerste Kamer en het ministerie van Algemene Zaken. Een klein deel van het gebied konden ze echter nog niet inspecteren omdat daar nog andere werkzaamheden moesten plaatsvinden.
Destijds werd al een kleine eerste grafkelder gevonden, maar die was leeggeruimd. De kelder die nu is aangetroffen is echter meer intact. 'Hierin zitten nog drie gietijzeren stangen waarop de kisten met de overledenen konden worden geplaatst Bovendien zijn de gaten, waarin de stangen zitten, al bij de bouw van de grafkelder mee gemetseld. Daarom zie je mooie vierkante openingen rondom de stangen. Bij de vorige grafkelder waren ze later erin gehakt waarbij de aanblik veel rommeliger was,' aldus archeoloog Andjelko Pavlovic.

Slordig

De gemetselde grafkelder is waarschijnlijk in 1770 of in 1879 bij de meest ingrijpende verbouwing van de Hofkapel al leeggeruimd. Pavlovic: 'Er werd toen wel slordig omgesprongen met de begravingen omdat er in de grafkelder overal menselijke botresten verspreid lagen. Bij het ruimen van die kisten zijn er menselijke botresten achtergebleven, zoals een stuk dijbeen, been- en armfragmenten en een deel van een ruggengraat.'
De kleine grafkelder
De kleine grafkelder © RVB / Tineke Dijkstra
In het onderzochte deel zijn ook sporen uit de ijzertijd aangetroffen. 'Het is harstikke mooi dat we, op één meter onder het maaiveld, vlakbij de funderingen met hergebruikte kloostermoppen, de sporen van een greppeltje hebben gevonden dat onderdeel uitmaakt van een grotere greppelstructuur’, stelt aldus archeoloog Mignonne Lenoir.

Moestuin

Waarvoor die greppels precies werden gebruikt, is niet duidelijk. De archeoloog: 'Was het voor het afbakenen van een stukje akkerbouwgrond of moestuin of hebben ze wellicht de greppel aangelegd om water af te voeren? Dat moeten we nog verder onderzoeken. Het gaat er om dat we nu kunnen aantonen dát de greppels er waren en dat zegt iets over het leven op het toenmalig duin.'
De vondsten die zijn aangetroffen, worden over enkele jaren gepresenteerd. Het idee is dat die meer duidelijk kunnen maken hoe dit gebied eruit zag in de jaren vóór Christus. Ook worden op basis van de gevonden schedels reconstructies gemaakt van gezichten. Deze kunnen, als de juiste specialisten beschikbaar zijn, in het najaar van 2024 worden gepresenteerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!