Drugs- en alcoholoverlast in vijf jaar tijd verdubbeld

In beslag genomen drugs
In beslag genomen drugs © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - In vijf jaar tijd zijn de meldingen over drugs- en alcoholoverlast in de stad verdubbeld. Bijna de helft van de meldingen komt in de periode 2017-2022 uit de wijken Centrum, Stationsbuurt, Schilderswijk en Bouwlust en Vrederust. Ook in stadsdeel Laak zijn veel meldingen. Een op de drie Haagse inwoners ervaart overlast door drugsgebruik in de eigen buurt.
De politie bevestigt het beeld dat de gemeente schetst in een samenvatting van de meldingen van de afgelopen jaren. Maar de politie signaleert bovendien dat ook in Scheveningen en Bezuidenhout overlast wordt ervaren.
Hoewel de overlastmeldingen toenemen, ziet de politie wel een daling in het aantal registraties. Dit komt onder meer omdat agenten minder hennepkwekerijen tegenkomen. In 2018 werden nog 410 kwekerijen ontdekt, in 2022 waren dit 'maar' 170. Er kwamen ook minder anonieme meldingen over hennepkwekerijen binnen: ten opzichte van 2020 minder dan de helft.

Gebiedsverboden

Om overlast te verminderen kan de gemeente gebieden aanwijzen waar het gebruik van softdrugs verboden is. In on ze stad geldt zo'n verbod in het Centrum, de omgeving van het Malieveld (waaronder station Den Haag Centraal en de Koekamp), Bouwlust en Vrederust, Segbroek, de kuststrook van Scheveningen en Zuidelijk havenhoofd en directe omgeving.
Als bepaalde personen voor herhaaldelijk, drugsgerelateerd overlast zorgen, kan de burgemeester hen ook nog een persoonlijk gebiedsverbod opleggen. In 2022 zijn 41 gebiedsverboden opgelegd vanwege van overlast gerelateerd aan alcohol, drugs en/of bedelen.

Dwangsom

Drugspanden in de stad kunnen door de burgemeester gesloten worden. Daarnaast kunnen de eigenaren een voorwaardelijke boete krijgen. Vorig jaar heeft de burgemeester 37 panden gesloten: 28 woningen, vijf bedrijfspanden en vier garageboxen. Een woning is een last onder dwangsom opgelegd. Ook zijn er achttien waarschuwingen gegeven en acht horecabedrijven gesloten.
Ook jonge dealers kunnen sinds dit jaar beboet worden als zij worden aangehouden. Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar kunnen hiermee een boete krijgen van 2500 euro per dag als zij herhaaldelijk worden aangehouden voor drugshandel. In het afgelopen half jaar zijn er twaalf voorwaardelijke boetes uitgedeeld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!