Hertenkamp mag t贸ch blijven: 'Uitzonderlijk geval'

漏 C.L. van Pelt, collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - Hertenkampen mogen toch blijven bestaan. Dat meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de dieren gaat een vrijstelling op het houdverbod gelden.
Nadat er een eerder voorstel van de huis- en hobbydierenlijst werd gepubliceerd kwam er weerstand. 'Er waren veel instemmende reacties, maar ook zorgen, met name van houders van damherten en edelherten in hertenkampen. Zij hebben aandacht gevraagd voor het feit dat hertenkampen in Nederland een lange geschiedenis kennen, op grote schaal voorkomen en een maatschappelijke waarde hebben schrijft Adema nu. Daarom heeft hij besloten een vrijstelling te geven 'in dit uitzonderlijke geval'.
De vrijstelling betekent dat het houden van damherten en edelherten niet verboden zal worden. 'Dit betekent dat de dieren nog steeds niet op de huis- en hobbydierenlijst staan, maar dat men deze dieren door deze vrijstelling kan blijven houden en hiermee mag blijven fokken. Dit heeft tot gevolg dat hertenkampen kunnen blijven voortbestaan.'
De Haagse VVD noemt het besluit 'Fantastisch nieuws voor de hertenkampen in Den Haag!' Eerder dit jaar werd in de gemeenteraad een motie van Hart voor Den Haag aangenomen die opriep tot behoud van het hertenkamp bij de Koekamp en het Zuiderpark. Het besluit van Adema sluit daarop aan. 'Fijn dat men toch inkeer gekomen is', aldus Hart voor Den Haag-raadslid Coen Bom.

馃挰 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!