Komend jaar bijna miljoen euro extra voor Amare

Benefietconcert voor Oekraïne in Amare
Benefietconcert voor Oekraïne in Amare © Robert van Asten
DEN HAAG - Om te voorkomen dat Amare overdag de deuren moet sluiten en personeel moet ontslaan, krijgt het nieuwe cultuurcomplex het komende jaar eenmalig 900.000 euro extra subsidie van de gemeente. Hiervan gaat zeven ton naar de personeelskosten en twee ton naar de programmering in de Nieuwe Kerk, die wordt gehuurd voor kleine zaaloptredens.
Uit onderzoek in opdracht van de gemeente naar de financiële situatie bij Amare, blijkt dat het cultuurcomplex in zwaar weer zit. Eerder werd dat ook al duidelijk tijdens de verhoren van de enquêtecommissie van de gemeenteraad, die onderzoek deed naar de bouw van het nieuwe culturele hart voor Den Haag.
Een onderzoeksbureau becijferde dat de energie- en schoonmaakkosten lager zijn dan verwacht, maar dat de kosten voor beveiliging en techniek veel hoger zijn dan voorspeld. Dat leidt tot een fors tekort. Omdat dit volgens het college van burgemeester en wethouders 'onverantwoord' is, investeert de gemeente nu zeven ton. Als dat niet gebeurt, moet Amare overdag dicht en zijn er minder voorstellingen te zien, aldus het college van burgemeester en wethouders. Ook zouden dan mensen moeten worden ontslagen.

Discussie

Met het geld dat nu beschikbaar komt, kan Amare in 2024 dezelfde programmering blijven verzorgen als dit jaar. Het komend jaar kan dan worden gebruikt voor een fundamentele discussie of er structureel meer geld naar het cultuurcomplex moet, of niet.
Uit het rapport na de raadsenquête over de bouw van Amare bleek dat dat de bouwkosten werden overschreden en het cultuurcomplex nu niet genoeg financiering ontvangt om de volle potentie te benutten. Naast de tijdelijke investering gaat de gemeente daarom het komende jaar kijken naar structurele verbeteringen.

Nieuwe Kerk

Ook komt er twee ton extra voor de programmering in de Nieuwe Kerk. De kerk wordt door Amare gehuurd voor kamermuziek, festivals en voor voorstellingen als het cultuurcomplex zelf vol zit.. Eerder dit jaar bleek dat Amare niet genoeg geld had om de kerk opnieuw te huren, tot wanhoop van de verschillende Haagse klassieke muziekinstellingen.
De instellingen stuurden in september een brandbrief aan de gemeente met de oproep om de programmering in de kerk te redden. Met de tijdelijke investering kunnen de muziekinstellingen nu een jaar langer doorgaan.

Financieel moeilijk

Uit een brief van wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur) aan de gemeenteraad blijkt dat ook twee belangrijke instellingen die in Amare zitten, het Residentie Orkest als het Nederlands Dans Theater, het financieel erg moeilijk hebben. Ze hebben te maken met sterk stijgende prijzen en ook zijn hun huisvestingslasten gestegen sinds de verhuizing naar Amare. Bruines: 'Deze financiële ontwikkelingen zijn zorgelijk, omdat beide organisaties zullen moeten snijden in hun activiteiten en type activiteiten waarmee het culturele aanbod in Den Haag afneemt.'
Volgens de wethouder hebben veel meer culturele instellingen in ons land te maken. De gemeente staat 'in nauw contact' met het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater, verzekert zij.
De investering in Amare en de Nieuwe Kerk wordt volgende week woensdag behandeld in de gemeenteraad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!