'Dat gaat verkeerd eindigen', neergeschoten Ibo voor zijn dood bedreigd door jeugdvriend

© Regio 15
DEN HAAG - De 22-jarige Adem B. uit Den Haag heeft de twee jaar oudere Ibrahim 'Ibo' Demir telefonisch bedreigd in de week voorafgaand aan zijn dood. Dat bleek dinsdagochtend bij de eerste pro forma-zitting voor de Haagse rechtbank tegen B., die wordt verdacht van de moord op zijn jeugdvriend Ibo.
Het slachtoffer werd op 28 augustus neergeschoten in de Orlandostraat in Wateringse Veld. Hij overleed kort daarna in een ziekenhuis. Adem B. werd een dag later aangehouden in een vliegtuig dat op Schiphol klaar stond voor vertrek naar Turkije.
Bij het huis waar hij woonde met zijn ouders ging kort na de schietpartij een explosief af. Ruim een maand later gebeurde dat nog een keer. De politie onderzoekt nog altijd het verband tussen de explosies en de schietpartij.

Ruzie om geld

Tijdens de zitting citeerde de officier van justitie uit voicemailberichten die Adem B. heeft ingesproken bij het slachtoffer.: 'Je doekoe is nog steeds daar. Je gaat te ver broer, wollah, dat gaat verkeerd eindigen.' En: 'Als je niet betaalt, je gaat om je heen kijken. Of je betaalt Ibo, of het gaat fout aflopen.'
Volgens de officier had het slachtoffer een schuld van ongeveer 8000 euro bij B.. Ze hadden daar ruim een week eerder al ruzie over gehad. Daarbij zou B. zijn geslagen en vernederd door Ibrahim.

Auto huren

Het Openbaar Ministerie denkt dat B. met voorbedachten rade heeft gehandeld. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat hij een dag voor de moord twee Bulgaren heeft ingeschakeld om een auto voor hem te huren bij SnapCar. Hij vertelde hen dat zijn eigen account bij het verhuurbedrijf was geblokkeerd, en ook was zijn rijbewijs ingenomen. Hij kende de mannen omdat hij ze regelmatig cocaïne had verkocht.
De Bulgaren regelden een Kia Niro. Zij hebben B. later bij de politie herkend van zijn foto. B. betaalde ze 420 euro. Op de dag van de moord haalde hij de Kia op bij de Bulgaren, en wisselde hij de rest van de dag een aantal keren tussen zijn eigen auto en de huurwagen. Met de Kia reed hij onder andere naar de Van der Kooijweg in Rijswijk, waar de auto na de moord uitgebrand werd teruggevonden, en naar het ouderlijk huis van Ibrahim in de Orlandostraat. De gegevens van B.'s telefoon en camerabeelden uit de stad laten dat zien.

Aanwijzingen

B. is na de schietpartij niet thuis gekomen. Zijn moeder heeft hem zelfs opgegeven als vermist. De volgende middag belde hij met zijn vader. Die zei: 'Als je iets gedaan hebt moet je je melden.' B. antwoordde met 'zorg goed voor jezelf, papa.' Kort daarna werd hij in een vliegtuig dat naar Turkije ging vertrekken herkend door een medepassagier en vervolgens opgepakt.
De advocaat van B., Michel van Stratum, pleitte voor opheffing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, omdat er geen getuigen zijn van de schietpartij en er wel veel aanwijzingen zijn, maar geen hard bewijs. 'Het enkele feit dat hij met zijn ouders praat, het feit dat er aanwijzingen zijn, daaruit kan niet worden gezegd dat cliënt heeft geschoten of de opdracht heeft gegeven.'

Verdachte niet aanwezig

De rechtbank vond alle aanwijzingen die er nu liggen toch voldoende om de verdachte vast te houden. B. was er vandaag niet bij. Wel was er veel familie van het slachtoffer, onder wie zijn ouders en broer.
De verdachte is onderzocht door psychologen van het NIFP. Hij hoeft niet naar het Pieter Baan Centrum. De volgende pro forma-zitting is op 7 maart volgend jaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!