Terugblik 2023 - Vrijspraak De Mos, nieuwe coalitie en Haagse iconen zijn heengegaan

© The Hague and Partners
DEN HAAG - Met nog maar een paar uur te gaan is 2023 bijna tot een einde gekomen. Welke verhalen in onze stad hebben indruk gemaakt en hoe kijken bewoners er nu op terug? Het is het jaar waarin Richard de Mos werd vrijgesproken in de corruptiezaak én waarin een hoger beroep volgde. In de Vruchtenbuurt zijn bewoners blij dat een herinrichting niet doorgaat, al zorgt dat wel voor een ander probleem.
Ook ging er een nieuwe coalitie aan de slag en namen we afscheid van twee iconen uit onze stad, want zowel Wim de Bie als Paul van Vliet overleden.
In maart van dit jaar overleed cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren '70, '80 en '90 iconische televisieprogramma's, zoals de Klisjeemannetjes en Keek op de Week, voor de VPRO.
'Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker kan niet worden onderschat. Ook herdenken wij een zeer aimabele collega', aldus de VPRO.
Eind april werd bekend dat cabaretier Paul van Vliet na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd was overleden. 'We zijn intens verdrietig maar vooral ook trots op wie hij was en wat hij voor velen heeft betekend', meldde zijn familie. 'Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen.'
Het was ook een jaar met een groot succes voor coffeeshop Cremers in de Prinsestraat. Die werd door een vakjury en door klanten uitgeroepen tot de beste coffeeshop van Nederland. Ook rapper Snoop Dogg is fan van de Haagse shop. 'Hij wilde Hollandse Cali-wiet. Dat is wiet uit California die hier groeit. Dus wij hebben een mooi pakket gemaakt. Hij was lyrisch over de spullen.'
In de Vruchtenbuurt spraken we met bewoners en ondernemers, want zij zijn helemaal klaar met een leegstaande snackcar in de buurt. Het frietkot is met mos begroeid en wordt al jaren niet meer gebruikt. 'Het ziet er gewoon niet uit en het levert ook nog eens een gevaarlijke situatie op', aldus Nico Mourits.
Door herinrichting van de Mient moest de zaak plaatsmaken voor een kiosk, maar daar was geen vergunning voor. Nu is besloten dat de herinrichting niet doorgaat, maar aan het straatbeeld is nog weinig verandert. Bewoners hopen dat er snel een oplossing komt voor de ondernemer en de buurt.
De actiegroep op de Mient beleefde een positief jaar: het comité strijdt al langer tegen de kap van een aantal bomen om ruimte te maken voor parkeerplaatsen. De nieuwe coalitie besloot dat dat plan niet doorgaat. Een verrassend besluit, want ondanks de harde strijd kreeg de actiegroep het plan om bomen te kappen voor extra parkeerplekken op de Mient eerder niet van de baan. 'We zijn verbaasd, maar natuurlijk vooral heel erg blij', vertelde Bram Vreven in Bob Staat Op.
De nieuwe coalitie kwam er in Den Haag niet zonder slag of stoot. Na de vrijspraak rond De Mos wilde de VVD dat er met die partij zou worden gesproken. Maar niet alle partijen in de toenmalige coalitie (VVD, D66, GroenLinks, PvdA en CDA) wilden dat op eenzelfde manier doen. Daarop besloot de VVD uit de coalitie te stappen.
Oud-minister Arie Slob kwam als gespreksleider langs om partijen weer tot een coalitie te bewegen. Hoewel Hart voor Den Haag eerst met VVD in gesprek ging met potentiële partners bleek die weg geen begaanbare. Uiteindelijk besloten D66, GroenLinks, PvdA, CDA samen te gaan werken met Partij voor de Dieren en DENK. In oktober werden de nieuwe wethouders beëdigd en kon de nieuwe coalitie aan de slag.
Ondertussen hoort Richard de Mos tot zijn grote frustratie dat het Openbaar Ministerie besloot om in hoger beroep te gaan. Eerder werd de politicus, evenals collega Rachid Guernaoui en zes andere verdachten, nog volledig vrijgesproken in de Haagse corruptiezaak. 'Het zwaard van Damocles is eindelijk weg', zei De Mos daarna.
Later volgde het hoger beroep. De verdenking van een criminele organisatie drukt een stempel op de Haagse corruptiezaak 'die het niet verdient', stelde het Openbaar Ministerie, daarom besloot men die tenlastelegging te laten vallen. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep start in maart 2024.
In juni was er een steekpartij bij een vestiging van supermarkt Albert Heijn aan de Turfmarkt. Een 36-jarige medewerkster werd op klaarlichte dag neergestoken. Zij overleed aan de verwondingen. De verdachte kon op heterdaad aangehouden worden. Tientallen mensen liepen later die maand mee in een stille tocht om het slachtoffer, Antoneta Gjokja, te herdenken.
De verdachte zei uit wraak te hebben gehandeld, Hij werd eerder dit jaar opgepakt in een ander filiaal van de Albert Heijn, nadat hij een pak melk had geopend en opgedronken. Daarvan werd hij vrijgesproken. Eind december ging de zaak tegen L. verder.
Ook een drama in Laak. Op de Wenckebachstraat werd de 41-jarige Murat Kücük doodgeschoten in zijn auto vanaf een motor. Een 31-jarige man uit Zoetermeer is drieënhalve maand later aangehouden voor betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij, hij zou de bestuurder van de motor zijn geweest.
In Houtwijk werd snackbareigenaar Wei begin dit jaar doodgestoken in de buurt van zijn snackbar, zijn vrouw Xiao werd zwaar mishandeld. Drie minderjarige jongeren werden opgepakt. Er volgde een crowdfundingsactie en een stille tocht. De drie tieners kregen een jaar jeugddetentie en tbs opgelegd.
Op Duindorp was er dit jaar een feestje: de voetbalkooi aan de Houtrustweg kon eindelijk open. Vanwege werkzaamheden verdween de speelplek enige tijd en daarna waren er bezwaren van omwonenden. Maar na een besluit van de Raad van State kon er weer gevoetbald worden.
Volgens de rechter heeft de gemeente in de vergunning voldoende voorschriften opgenomen om eventuele overlast te beperken. Daarnaast stond de kooi er al lange tijd voordat de nieuwbouw werd geplaatst en is de speelplek ook opgenomen in het bestemmingsplan.
Waar niemand dit jaar omheen of doorheen kon was de dagelijkse blokkade van de A12. De weg bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer werd al eerder geblokkeerd, maar dit jaar gebeurde dat dagelijks. Vanaf 9 september stappen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) met spandoeken op het asfalt. Zij willen dat er een einde komt aan subsidies voor fossiele energie.
Bijna een maand later werd besloten om te stoppen met de dagelijkse blokkade. Dat gebeurde omdat GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer een motie hebben ingediend die het kabinet vraag om duidelijk te maken hoe het fossiele subsidies wil afbouwen. Het 'eindelijk een stap', stelde de actiegroep.
De bouw van cultuurpaleis Amare is een van de grootste dossiers van de politiek van de afgelopen vijftien jaar. Uit een onderzoek door een enquêtecommissie van de Haagse gemeenteraad blijkt eerder dit jaar dat de politiek herhaaldelijk slecht is geïnformeerd en zelfs is misleid door het college over de bouwkosten. Die werden lager ingeschat dan daadwerkelijk verwacht. En daarbij blijft het niet. In de toekomst is veel meer geld nodig dan eerder voorspeld. De raad spreekt lang en intensief over welke gevolgen het rapport van de commissie moet hebben. Uiteindelijk wordt een motie van afkeuring aangenomen tegen het hele college vanwege de fouten die zijn gemaakt bij de bouw van het cultuurcomplex Amare. Achtervolgende colleges hebben de raad herhaaldelijk misleid over de bouw, is het idee. Maar praktische gevolgen heeft het aannemen van de motie niet. De huidige wethouders kunnen gewoon blijven zitten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!