Minister over uitzondering hertenkampen: 'Oor niet sluiten voor samenleving'

Een hert, foto ter illustratie
Een hert, foto ter illustratie © Nico Miot/Unsplash
DEN HAAG - Het leek alsof we afscheid zouden moeten nemen van de hertenkampen in de stad, in het Zuiderpark en de Koekamp. Maar demissionair minister van Landbouw Piet Adema gaf gisteren toch een vrijstelling op het houdverbod van de dieren. 'De reacties uit de samenleving hebben ervoor gezorgd dat er wat veranderd is', legt Adema uit in Lunchroom Lash.
Het gedoe over de hertenkampen begon toen er een voorstel voor de zogenoemde huis- en hobbydierenlijst bekendgemaakt werd. 'De Tweede Kamer heeft besloten een lijst te maken van dieren die je thuis mag houden. Dat betekent dat de dieren die er niet op staan, je níet mag houden', legt Adema uit op Den Haag FM.
'Vervolgens hebben wij wetenschappers gevraagd aan te geven welke dieren wel of niet op die lijst mogen. Daar stonden de damherten niet meer op.' En daar kwamen veel reacties op uit de samenleving, want ook hertenkampen zouden daardoor wegmoeten. 'Mensen zeiden: we hebben hier al zo lang een hertenkamp en het gaat altijd goed, en het hoort een beetje bij de cultuur.'
Piet Adema bij Den Haag FM
Piet Adema bij Den Haag FM © Den Haag FM
Die reacties hebben ervoor gezorgd dat er nu toch iets veranderd is. 'We hebben een nieuwe lijst uitgebracht met een uitzondering van hertenkampen.' De lijst zelf is onveranderd, de dieren staan er nog steeds niet op.
Maar door die uitzondering mogen de hertenkampen dus toch blijven. De vrijstelling is voor altijd. 'Aan de ene kant moet ik goed kijken naar de wetenschappelijke adviezen, maar ik mijn oor ook niet sluiten voor wat er leeft in de samenleving', legt de minister zijn keuze voor de vrijstelling uit. 'Juist vanwege het maatschappelijke belang en het grote plezier dat mensen beleven aan hertenkampen, geven we een uitzondering.'

'Paard op de gang'

Adema zegt wel dat we ons moeten aanpassen aan het gedrag van het dier. 'Je moet erkennen dat het dieren zijn die in het wild leven', zegt hij. 'André van Duin zong er staat een paard in de gang, maar als dat nu zo zou zijn komt de dierenpolitie langs. Maar die hertenkampen hebben we, die dieren worden niet op de gang gezet, ze hebben daar de ruimte.'
De demissionair minister is uiteindelijk blij met de lijst. 'Als je kijkt naar de maatregelen die we nemen met die lijst is het een enorme stap vooruit en hebben we een onderscheid gemaakt tussen huisdieren en niet-huisdieren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!