Onterecht zorg- en huurtoeslag misgelopen: gemeente start compensatie

© Towfiqu Barbhuiya
DEN HAAG - De gemeente Den Haag is begonnen met het compenseren voor (echt)paren die onterecht zorg- en huurtoeslag zijn misgelopen. Deze toeslagen worden gemist door een fout in wet- en regelgeving die 'al langer bekend is bij het Rijk, maar niet wordt opgelost'.
Het gaat volgens de gemeente om (echt)paren die een UWV-uitkering onder bijstandsniveau ontvangen, de partner heeft geen of een heel laag inkomen. De uitkering wordt door de gemeente aangevuld tot bijstandsniveau.
Deze mensen hebben ook recht op zorg- en huurtoeslag, maar doordat het bruto-inkomen hoger uitvalt gebeurt dat niet. Terwijl in de praktijk het netto-inkomen onder het bestaansminimum uitkomt.

Bijzondere bijstand

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gemeenten de opdracht gegeven om deze groep mensen te compenseren, via de bijzondere bijstand. Den Haag is hier in september mee gestart. De mensen waar het om gaat worden door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek.
Daarbij worden de gemiste toeslagen berekend en gecompenseerd. Eind november zijn er al 187 afspraken met (echt)paren gemaakt en zijn er 118 besluiten voor compensatie gemaakt. In totaal gaat het om 258 (echt)paren. Eind november was er 124.295 euro aan bijzondere bijstand uitbetaald.

2024

Wie nog niet heeft gereageerd, krijgt een brief of wordt gebeld. Het is het doel van de gemeente Den Haag om voor het einde van het jaar iedereen in de groep die dit wil, te spreken en te compenseren. In 2024 zullen zij ook gecompenseerd worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!