Ouders verbijsterd over taakstraf voor schipper na dood 12-jarige Tara: 'Wij hebben levenslang'

Tara
Tara © Dalton Den Haag
DEN HAAG - Daan V., de schipper van het zeilschip waar de 12-jarige Tara op verongelukte, is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De 12-jarige uit Den Haag kwam om nadat de giek van zijn schip afbrak. Volgens de rechtbank is de schipper nalatig geweest, de giek verkeerde namelijk in slechte staat.
Het ongeluk gebeurde op 31 augustus vorig jaar toen het schip op weg was van Terschelling naar Vlieland. De gebroken giek raakte het achterhoofd van Tara, die met haar school Dalton Den Haag op zeilkamp was. Ze liep een schedelbreuk op. Reanimatie mocht niet meer baten.
In de giek zaten zogeheten windscheuren, waarin water bleef staan. De giek is daardoor vanbinnen gaan rotten en was op meerdere plekken aangetast. Bovendien voer V. met verlopen keuringsrapporten.

Ouders verbijsterd

De ouders van Tara zijn verbijsterd en kunnen dit vonnis niet accepteren. 'Hij is uitgevaren zonder de regels na te leven en dan een taakstraf? De ouders hebben levenslang en hij komt weg met deze straf? Hij mag gewoon doorvaren', vertellen de ouders in een eerste reactie.
'Deze schipper heeft laten zien dat hij de verantwoordelijkheid niet aan kan. Wie zegt dat hij dit niet nog een keer doet?', zeggen de ouders verder.

Zware zorgplicht

De rechtbank benadrukte dat de eigenaar van een oud binnenvaartschip, waarop hij gasten ontvangt, een zware zorgplicht heeft. Hij moet zorgen dat zijn schip altijd in goede staat verkeert, stelt de rechtbank.
De schipper, die zelf niet bij de uitspraak aanwezig was, was op de hoogte van de lange brede en diepe scheuren aan de bovenkant van de giek. De rechtbank vindt dat hij als ervaren schipper nader onderzoek had moeten laten plegen door een expert.
Door het schip niet tijdig te laten keuren is bovendien 'het risico op een ongeluk verhoogd'. Hij had niet mogen varen met een verlopen keuringscertificaat.

OM wilde V. de cel in hebben

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van zes maanden geëist tegen de 50-jarige schipper Daan V. uit Harlingen voor grove nalatigheid. Daarnaast eiste het OM een beroepsverbod van 2,5 jaar, maar dat is volgens de rechtbank niet nodig.
De kans dat V. met een nieuwe giek nogmaals een ongeluk krijgt, is wat de rechtbank betreft nihil. Ook heeft de man een blanco strafblad en heeft hij niet eerder ongelukken met zijn schip gehad.

Geen vertrouwen in regels

De ouders hebben geen vertrouwen meer in de regels en wetgeving die hier gelden. 'Het niet handhaven van die regels heeft nu juist geleid tot de dood van Tara', vertellen de ouders. Advocaat Mireille Veldman en de ouders gaan bij het Openbaar Ministerie (OM) aandringen op een hoger beroep.
De ouders hopen dat het OM daarin mee wil werken. 'Welke uitkomst het ook heeft, niets brengt Tara meer terug. Maar zo kan hij er niet mee wegkomen', besluiten de ouders.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!